back to top
32.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Μεσολάβηση Πούτιν για εξομάλυνση στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας

Διαβάστε επίσης

Η πρόθεση της Μόσχας να μεσολαβήσει για την εξομάλυνση των εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων Συρίας Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση που είχαν χθες στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως σημειώνουν σήμερα οι Moscow Times η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία – η οποία σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα έσωσε την κυβέρνηση του Άσαντ με τη στρατιωτική επέμβαση του 2015- επιδιώκει τώρα να μεσολαβήσει στις εντάσεις μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Βίντεο που δημοσίευσε το Κρεμλίνο εμφανίζει τον Πούτιν να υποδέχεται τον Άσαντ με χειραψία στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες ξεκινούν την συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

«Φυσικά, με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή συνολικά», είπε ο Πούτιν στον Άσαντ. «Δυστυχώς, τείνει να επιδεινωθεί, το βλέπουμε αυτό. Αυτό ισχύει και για τη Συρία άμεσα».

“Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή της Ευρασίας σήμερα, η σημερινή μας συνάντηση είναι πολύ σημαντική για να συζητήσουμε για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις εξελίξεις αυτών των γεγονότων, να συζητήσουμε τις πιθανές προοπτικές και τα σενάρια”, είπε από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος στον Πούτιν μέσω Ρώσου διερμηνέα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών από το περασμένο Μάρτιο έρχεται μετά την υπενθύμιση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ενεχομένου μιας τριμερούς συνάντησης για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που, μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα κάνουμε το ίδιο », δήλωσε νωρίτερα ο Ερντογάν.

Η Τουρκία προσπάθησε υποστηρίζοντας ανταρτικές δυνάμεις να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ κατά τη διάρκεια της εμφύλιας αντιπαράθεσης που οδήγησε στη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών το 2011. Έκτοτε και ειδικώς μετά από το 2016 η Τουρκία έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στη Συρία με στόχο να εξαλείψει τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ. Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία ελέγχουν πλέον δύο τεράστιες λωρίδες εδάφους κατά μήκος των συνόρων.

Τώρα Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να επανεξετάσει τους δεσμούς με τον Άσαντ, καθώς η κυβέρνησή του εργάζεται για να εξασφαλίσει την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων προσφύγων από τη Τουρκία στην Συρία

Πηγή: The Moscow Times, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα