back to top
31.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

31.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Δ. Βαρτζόπουλος: Δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη της επίταξης γιατρών, ωστόσο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

«Το ζήτημα με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει λυθεί σε όλες τις περιοχές , συμπεριλαμβανομένης και της Κω, καθώς βρέθηκε και εκεί επαρκής αριθμός ιδιωτών παθολόγων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Κατά συνέπεια, δεδομένης της επίλυσης του προβλήματος, σημείωσε ότι, βάσει και της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη της επίταξης η οποία, ωστόσο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

«Ο νομοθέτης προβλέπει ώστε να μπορεί να καλύψει τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν λόγω ειδικών έκτακτων αναγκών, όπως – για παράδειγμα- όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών για τα νοσοκομεία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν νομοθετείς για τις φυσικές καταστροφές. Μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην υφίσταται φυσική καταστροφή αλλά νομοθετείς για να είσαι προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσεις εάν προκύψει», τόνισε.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται άγονοι, παραδέχτηκε ότι η πρόταση των συνδικαλιστών γιατρών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και διαβεβαίωσε πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τη λαμβάνει σοβαρά υπόψιν.

«Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να γίνονται στις προβληματικές περιοχές κατά συστάδην ώστε να δειχτεί το ενδιαφέρον του κράτους και να ξέρει ο νέος γιατρός ότι θα πάει εκεί και θα έχει επαρκή υποστήριξη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση την οποία και θα υλοποιήσουμε», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ως προς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», επισήμανε ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν, τώρα δεν λειτουργεί το σύστημα γεμίζοντας με ράντζα τα νοσοκομεία.

«Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση εφαρμόζεται με επιτυχία στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε : «Αυτή τη στιγμή , το 60% των εισαγωγών σε μια καθημερινή εφημερία προέρχονται από εισαγγελικές εντολές ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 10% . Αυτό συμβαίνει σε εμάς γιατί οι ασθενείς δεν έχουν που να πάνε , κάποιοι δεν ανιχνεύονται εύκολα, εάν έχουν χρήματα επιλέγουν μια ιδιωτική κλινική, διαφορετικά, λιμνάζουν στην κοινότητα, υποτροπιάζουν και πρέπει να εισαχθούν με εισαγγελικές εντολές αναγκαστικής νοσηλείας. Με το νέο καθεστώς το οποίο θα υποστηρίζεται και από ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο το οποίο θα δείχνει αμέσως πού βρίσκεται κάποιος και σε τι κατάσταση είναι η υγεία του, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει το περιστατικό και να το στέλνει όπου πρέπει».

Κλείνοντας, σχολίασε: «Εκείνο το οποίο αποτελεί μέγιστη τομή είναι η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου εντός του νοσοκομείου με τα απογευματινά χειρουργεία όπως και η δυνατότητα που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό να μπει κάποιος με άλλη σχέση εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ο λόγος που τα κάνουμε όλα αυτά είναι για να αυξήσουμε την ελκυστικότητα του ΕΣΥ για τους νέους γιατρούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν ένα αυξημένο εισόδημα, επειδή η χώρα μας δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει μισθούς Γερμανίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα