back to top
32.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Παρίσι 2024: Μαζική επίθεση στο δίκτυο των τρένων της υψηλής ταχύτητας λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης

Διαβάστε επίσης

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή “μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για την παράλυση” του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), το οποίο “διαταράχθηκε πολύ”, ενημέρωσε η ίδια το AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

“Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες” έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: “έγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές” στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία τρένων υψηλής ταχύτητας σε αυτούς τους τρεις άξονες έχει “διαταραχθεί πολύ”. “Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό” δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αναφέρθηκε σε πράξεις “δολιοφθοράς”.

Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est “δεν επλήγη”, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Ομάδες του SNCF Réseau “βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές”, αλλά “η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές”, σημείωσε η ίδια.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, καθώς πολλοί ταξιδιώτες προβλέπουν να μετακινηθούν προς την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ σε μετακινήσεις βρίσκεται επίσης μεγάλος αριθμός παραθεριστών.

“Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους”, διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε “όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό”, διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι για όλα τα εισιτήρια υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων.

Ο υπουργός Μεταφορών αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος).

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ασφαλείας ενώ τα βλέμματα του κόσμου θα είναι απόψε στραμμένα στον Σηκουάνα για τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Περίπου 10.500 αθλητές από 206 αποστολές θα παρελάσουν κατά μήκος του ποταμού σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με 45.000 αστυνομικούς και 5.000 άτομα προσωπικό ασφαλείας, καθώς και κλείσιμο του εναέριου χώρου σε μια ακτίνα 150 χιλιομέτρων από τις 6 το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των θεατών και των συμμετεχόντων.

Για πρώτη φορά η τελετή θα είναι υπαίθρια,  με τη μεγάλη παρέλαση  θα γίνει κατά μήκος έξι χιλιομέτρων στον Σηκουάνα – από τη γέφυρα Οστερλίτς μέχρι το Τροκαντέρο στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ . Μέσα στο εμβληματικό ποτάμι του Παρισιού έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα από διάσημα έργα Τέχνης και πίνακες, που θα προσφέρουν ένα μαγικό υπερθέαμα.

Λόγω των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια της εκδήλωσης, αναμένονται πολλές ανασχέσεις , διακοπές και καθυστερήσεις τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και στην κυκλοφορία. 

Για την τελετή, οι διοργανωτές πήραν ένα μεγάλο στοίχημα «θέλοντας να συνδυάσουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό» με σχεδόν 2.000 καλλιτέχνες να συμμετέχουν ενεργά στην αθλητική διοργάνωση, λέει ο Τονί Ενστανγκέ πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του Παρισιού 2024.

Το σόου θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών και θα βασίζεται στα σκηνικά που προσφέρει η Πόλη του Φωτός, οι γέφυρες του Παρισιού, οι στέγες του , τα μουσεία -Ορσέ, Λούβρο – και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων.

Στη φαντασμαγορική εκδήλωση της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, αναμένεται να συμμετασχουν πλήθος διεθνών σταρ. Η Lady Gaga και η Celine Dion αναμένεται να τραγουδήσουν ντουέτο το “La Vie en Rose” της Εντίθ Πιαφ, ενώ έχει διαρρεύσει και το όνομα της Άγια Νακαμούρα, της πιο πολυακουσμένης γαλλόφωνης τραγουδίστριας στον κόσμο, αφού το «Djadja», η τεράστια επιτυχία του 2018, έφτασε τις 970 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Ο Σερόν, ένας από τους Γάλλους «πάπες» της ντίσκο και της ηλεκτροκίνησης, είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί πολύ. Η επιτυχία του από τη δεκαετία του 1970 “Supernature”, ένα πρώιμο φιλικό προς το περιβάλλον κομμάτι, θα ήταν ιδανικό για μια τελετή που στοχεύει να είναι οικολογικά υπεύθυνη.

Πολλές διαρροές έχουν υπάρξει και για το όνομα της Dua Lipa της Βρετανίδας ποπ σταρ με καταγωγή από το Κόσοβο, αλλά και της Katy Perry, που εθεάθη τις τελευταίες ημέρες στην Πόλη του Φωτός. Εκπληξη, είναι και το γαλλικό metal γκρουπ Gojira θα συνδιασθεί με τη γαλλοελβετική τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι.

Στις τελετές έναρξης συνήθως, υπάρχει ένα πρώτο μέρος που είναι πιο καλλιτεχνικό και ένα δεύτερο μέρος που αφορά περισσότερο τους αθλητές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θέλαμε πραγματικά οι αθλητές να είναι παρόντες από την αρχή και το καλλιτεχνικό μέρος να ενσωματωθεί στην παρουσίαση των αθλητών που θα εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς».

« Θέλαμε μια εντελώς νέα μορφή εκδηλώσεων ώστε ολοι να σκεφτούν ουάου, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό»», εξηγεί στο France Inter o Εστανγκέ. Αν και το περιεχόμενο της τελετής -την οποία ενορχήστρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολλί παραμένει ακόμη μυστικό, ο κ. Εστανγκέ “αποκάλυψε” ότι ο σκηνοθέτης ήθελε να «παίξει με τις παραδόσεις και την ιστορία της Γαλλίας ».

Από την άλλη οι εκκλήσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μια «ολυμπιακή εκεχειρία» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έμειναν χωρίς ανταπόκριση μιας και στις δυο μεγαλύτερες συρράξεις της εποχής μας στην Ουκρανία και τη Γάζα τα όπλα δεν σίγησαν . Ο κ Μακρόν τώρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι για την “εσωτερική πολιτική εκεχειρία”

Πριν ο Εμανουελ Μακρόν μεταβεί σήμερα στο Τροκαντερό για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των αντιπροσωπειών κατά μήκος του Σηκουάνα, δεξιώθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τους περίπου 100 ηγέτες και αρχηγούς κυβερνήσεων που έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί βρέθηκε μαζί με τους ε3υρωπαιους ηγέτες η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν ενώ Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκπροσωπήθηκε από έναν αντιπρόεδρο. Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προσκλήθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποφάσισε τελικά να παραμείνει στο Κίεβο.

Το πρωί σήμερα , ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να συναντηθεί με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ για το πρώτο του τετ-α-τετ από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο του 2023. Αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ. Οι δύο ηγέτες θα «επαναλάβουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του κράτους θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας να διασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών της ισραηλινής αποστολής».

Την Πέμπτη, το Ισραήλ προειδοποίησε για την απειλή «τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά των αθλητών και των υπηκόων του που επισκέπτονται το Παρίσι από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη συμμετοχή των ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή (POC) και ορισμένα μέλη της La France insoumise ζήτησαν τον αποκλεισμό τους, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο France 2 και στο Radio France ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «θα ήταν ευπρόσδεκτος» αν ήθελε να παραστεί στην τελετή έναρξης, παρά το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν τον Μάιο για έκδοση εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πηγή: Le Monde

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα