back to top
19.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

19.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ανοίγει τον Σεπτέμβριο η πλατφόρμα για εξαγορά 50.000 καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου – Έξωση για όσους απορριφθούν

Διαβάστε επίσης

Εκπτωση από 10%-80% στο τελικό τίμημα εξαγοράς διακατεχόμενων η καταπατημένων εκτάσεων και ακινήτων του δημοσίου θα έχουν όσοι ιδιώτες κάτοχοί τους υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις εξαγοράς τους καταθέτοντας  ταυτόχρονα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ένα παράβολο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, θα ανοίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται  στους 50.000 επί συνόλου 150.000 καταπατημένων  εκτάσεων που ανήκουν στην κυριότητα  του δημοσίου.
Προκειμένου να υπάρξει  ανταπόκριση από πλευράς των χιλιάδων ιδιωτών  που καταπάτησαν και κατέχουν παρανόμως, για πολλά χρόνια, εκτάσεις και ακίνητα του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών  προχώρησε σε ευνοικές τροποποιήσεις,επί του νόμου που ψηφίστηκε το 2023. Οι τροποποιήσεις για την απόκτηση, μέσω εξαγοράς, νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της προυπόθεσης  για την ύπαρξη κτίσματος επί της κατεχόμενης έκτασης του δημοσίου (αρκεί αυτό να μην είναι αυθαίρετο), τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς  που πρέπει να καταβληθεί  ανά περίπτωση, ενώ η χορήγηση του πιστοποιητικού αποδοχής μιας αίτησης θα γίνεται,εντός 5 ημερών, μετά από έγκριση ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.
Απαραίτητη προυπόθεση για την υποβολή αίτησης εξαγοράς είναι η έκταση η το ακίνητο να κατέχονται από τον αιτούντα η τους δικαιοπαρόχους τουλάχιστον 30 χρόνια (χωρίς τίτλο) η 40 χρόνια με τίτλο.
Αναλυτικά με τις πρόσθετες τροποποιήσεις άλλαξαν οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης  εξαγοράς ακινήτων η καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου από τους ιδιώτες κατόχους τους.
Συγκεκριμένα:
1)καταργήθηκε  η προϋπόθεση ύπαρξης παλαιού  κτίσματος επί της κατεχόμενης έκτασης του δημοσίου  για την υποβολή της αίτησης.2)Προστέθηκε ως  απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του ακινήτουη δήλωσή του στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια,πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς του, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν
πως το ακίνητο είναι δικό τους.

3) Τέθηκε  δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε
περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή
αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη
ακινήτου επί της καταπατημένης έκτασης του δημοσίου.Η έγκριση η όχι του κάθε αιτήματος εξαγοράς ακινήτου θα γίνεται από ειδική επιτροπή εντός 5 ημερών.
4)Επεκτάθηκε η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το
δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος.Στο τίμημα εξαγοράς παρέχεται  έκπτωση από 50%-70% επί της αντικειμενικής αξίας  των διακατεχόμενων ακινήτων η εκτάσεων του δημοσίου εάν, μετά από ένδικα μέσα, τα δικαστήρια αναγνώρισαν στους αιτούντες την κυριότητα τους, ενώ έκπτωση 80% παρέχεται στο τίμημα εξαγοράς για  πληθυσμιακές ομάδες, όπως παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίες καταπάτησαν ακίνητα του δημοσίου πριν από το 1964 για την κάλυψη στεγαστικών τους αναγκών. Όσοι κάτοχοι ακινήτων εξοφλήσουν εφάπαξ το τίμημα θα έχουν έκπτωση 10%. Για την τμηματική καταβολή του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται έως 60 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Εκτός των παραπάνω εκπτώσεων ο νόμος 5024/2023 προβλέπει σειρά άλλων εκπτώσεων  για το  τίμημα εξαγοράς που αφορούν αναπήρους, τρίτεκνους ,παλιννοστούντες ομογενείς,μακροχρόνια ανέργους, για όσους λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  και για όσους ,το προς εξαγορά ακίνητο του δημοσίου, αποτελεί  πρώτη κατοικία τους.
Τέλος για όσους κατόχους καταπατημένων εκτάσεων απορριφθούν οι αιτήσεις εξαγοράς θα ακολουθήσουν  πρωτόκολλα απομάκρυνσης δηλαδή έξωσης από τα κατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου ασχέτως εάν σε αυτά κτίστηκαν κατοικίες, εργοστάσια, εργαστήρια, αποθήκες η ακόμη και πολυκατοικίες.
Θάνος Πασχάλης 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα