back to top
29.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

29.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Μεσανατολικό: Επικίνδυνη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου

Διαβάστε επίσης

Φόβους μεγάλης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί η επίθεση με ρουκέτες που έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 έφηβοι και παιδιά ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 19 άνθρωποι, εκ των οποίων έξι σοβαρά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ισραηλινών υπηρεσιών διάσωσης. 

Το Τελ Αβίβ εμφανίζεται βέβαιο ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Χεζμπολάχ, κάτι που αρνείται το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση, ενώ η κυβέρνηση του Λιβάνου “καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων” και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα. Το απόγευμα συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ. 

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση και σημείωσε ότι η υποστήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή και ακλόνητη. Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα αυτή, απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να δείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή»..

Η Χεμπολά διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές της, κάτι που απέρριψαν οι ισραηλινές αρχές προσάπτοντάς της την ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» —θέσεων της Χεζμπολά— τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν θεωρείται βέβαιο πως θα εντείνουν τις ενέργειές τους εναντίον του Ισραήλ και του σημαντικότερου συμμάχου του σε διεθνές επίπεδο, των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, η Χεζμπολά αποφάσισε να απομακρύνει μαχητές της από περίπου 100 θέσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, οχυρό του κινήματος.

Πέρα από τους πρακτικά καθημερινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και τα πλήγματα βαθιά στον Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο ανώτερα στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά.

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζονται οι σφοδρότερες μετά τον λεγόμενο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (2006).

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα