back to top
31.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

31.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε μεταρρυθμίσεις τα μπαλώματα βάζοντας τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. κάτω από το χαλί

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο».

«Βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».

Ανέφερε ότι στον υπό ίδρυση «υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό» Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αποκατάστασης Εξαρτήσεων θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η «ΑΡΓΩ», ο «ΙΑΝΟΣ», ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», κ.α. «αλλά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

«Η πολιτική για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, περιορίζεται αποκλειστικά στην «απεξάρτηση και αποτοξίνωση» των «εξαρτημένων ατόμων», δηλαδή στη διάγνωση και θεραπεία, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους πυλώνες της πρόληψης, της αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης» υπογράμμισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται η βιωσιμότητα των 75 κέντρων πρόληψης που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα «μόνο έως το 2027, που λήγει η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση.

Σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα κέντρα αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων, προειδοποίησε ότι «η πιθανή διακοπή της λειτουργίας τους θέτει σε επισφάλεια από τη μία τους συμβασιούχους, με ό,τι συνεπάγεται η απώλεια πολύπειρου προσωπικού, και από την άλλη προκαλεί ανασφάλεια στους θεραπευόμενους και τις οικογένειες τους».

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται επίσης ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία».

«Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός» υπογράμμισε.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη και όχι μόνο στην απεξάρτηση και την αποτοξίνωση».

«Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειες τους. Κλείνοντας ως προς το νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας, μια παρατήρηση, τόσο αποκαλυπτική του ψευδεπίγραφου μεταρρυθμιστικού σας οίστρου: Πουθενά στις προϋποθέσεις και στα κριτήρια επιλογής των υποδιοικητών της ψυχικής υγείας δεν υπάρχει έστω ένα προαπαιτούμενο σχετικό με θέματα ψυχικής υγείας» είπε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στη «δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του δημόσιου συστήματος υγείας».

Στάθηκε στη «σύγκρουση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών γιατρών, η οποία ξεκίνησε με αφορμή την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ώστε να καλύψουν ορισμένες εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία» και εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την «απειλή στους ιδιώτες γιατρούς ότι θα κοπεί η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν αρνηθούν την επίταξή τους και αντίστροφα».

«Η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές της υποτιμούν και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρεύσει» είπε.

«Η υγεία των πολιτών υποβαθμίζεται και ένα πολύτιμο μέσο εξυπηρέτησης των ασθενών χρησιμοποιείται για μικροπολιτικούς σκοπούς. Ο σκοπός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι να υπηρετεί τους ασθενείς και όχι τους γιατρούς. Η στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε μια χώρα, που ήδη ταλανίζεται από υποστελεχωμένες δομές υγείας, λειτουργεί τιμωρητικά για τους πολίτες πρόσθεσε.

«Εκβιάζετε τους γιατρούς και την πληρώνει ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. θα λυθεί μόνο με συντονισμένες πολιτικές που θα στοχεύουν στην αναστύλωση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που σταδιακά ξηλώνεται προς χάριν της εξυπηρέτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας για «παταγώδη αποτυχία», για τη δημιουργία ολιγοπωλίων και στην υγεία που αυξάνουν το κόστος της καθημερινότητας των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία σε όλη την Ευρώπη.

«Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε στην ομιλία του:

«Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση οδηγούν στο περιθώριο την υγεία αλλά και χιλιάδες πολίτες λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει και να ευημερήσει πραγματικά, αν δεν είναι κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος. Είναι πλέον επείγον να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε στο καταστατικό του το 1946 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η υγεία ορίζεται ως “η κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τόσο τις δομές ψυχικής υγείας και τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας συνολικά. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε με υπευθυνότητα και συνέπεια ένα κοινωνικό κράτος που εγγυάται και εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας, πρόληψης και περίθαλψης, χωρίς ταξικούς ή άλλους αποκλεισμούς.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα