back to top
35.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

35.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Ε. Φελώνη: Σε κατάσταση συναγερμού για τη λειψυδρία, σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος

Διαβάστε επίσης

Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης φαίνεται να βιώνει όλο και πιο έντονα η Ελλάδα και όπως υπογράμμισε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φελώνη, φέτος η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας και με μια σοβαρή λειψυδρία να βρίσκεται προ των πυλών.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να σκεφτεί και δεύτερη φορά το νερό που καταναλώνει”, τόνισε.

«Αυτό το καλοκαίρι βιώνουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%, οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται, οδηγεί σε χαμηλές στάθμες στους υπόγειους υδροφορίες».

Επιτακτική ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες

«Τώρα αρχίζουν να φαίνονται και οι καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές για το νερό. Πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες. Το φετινό καλοκαίρι ας είναι ένα “καμπανάκι” διότι χωρίς καν να έχει κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, έχουμε ήδη περισσότερους από 10 δήμους της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το θέμα του νερού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα