back to top
31.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

31.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Εστίαση: Τέλος από 1ης Αυγούστου τα «δελτία παραγγελίας» και τα κόλπα με τα τραπέζια

Διαβάστε επίσης

Νέου τύπου φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει από 1ης Αυγούστου στο μαγαζί τους οι περίπου 90.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία κ.λ.π, ώστε να εκδίδουν ηλεκτρονικά δελτία παραγγελίας και όχι να κάνουν παραγγελίες από πελάτες σε τραπέζια με τα χάρτινα δελτία παραγγελίας που ουδεμία ισχύ έχουν έναντι της εφορίας αλλά ακόμη και έναντι των πελατών.

Τα νέα, αυτά, ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης αποδείξεων και παραγγελιοληψίας θα αντικαταστήσουν τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές και τα συστήματα λήψης παραγγελιών, με τα γνωστά “μπακαλόχαρτα”. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι, πλέον, «ό,τι παραγγελία γράφει, δεν ξεγράφει» μέχρι να βγει η τελική απόδειξη. Κάθε νέα παραγγελία που γίνεται καταγράφεται αυτόματα, ακόμα και αν τελικά αλλάξει. Αλλά σε τέτοια περίπτωση, καταγράφεται και παρακολουθείται και η ακύρωση ή η επιστροφή που ζήτησε ο πελάτης.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί τέλος στο γνωστό «κόλπο» φοροδιαφυγής που παίζεται χρόνια τώρα με τα «ανοικτά τραπέζια» σε εστιατόρια και άλλα μαγαζιά: τα πρώτα πιάτα και τα ποτά έρχονται μεν στο τραπέζι συνοδευόμενα από αποδείξεις αλλά, όσο οι παρέες κάθονται και οι παραγγελίες συνεχίζονται, το γκαρσόνι «μαζεύει» από το τραπέζι τα άδεια πιάτα ή μπουκάλια και φέρνει τα επόμενα που έχουν ζητηθεί, χωρίς όμως να τα «κτυπήσει» στη μηχανή ή ακυρώνοντας κάποια από αυτά που έχουν χρεωθεί! Οι ακυρώσεις αυτές, είτε νόμιμες είτε “εκ του πονηρού”, δεν διαβιβάζονταν και δεν τις “έβλεπε” η εφορία.

Εν τω μεταξύ θέμα χρόνου είναι να εκδοθεί η εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία οδηγοί ταξί και πωλητές λαικών αγορών θα πρέπει να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο ,στο αυτοκίνητο η τους πάγκους των λαικών αγορών, ειδική σήμανση δηλαδή ταμπέλα όπου θα αναγράφεται ότι δέχονται πληρωμή με χρεωστικές η πιστωτικές κάρτες. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε αυτό μετά από πλήθος καταγγελιών που δέχθηκε ότι αρκετοί οδηγοί ταξί και πωλητές αγορών παρότι υποχρεούνται, δεν δέχονται πληρωμή με κάρτα , χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, ότι δήθεν χάλασε η ταμειακή μηχανή, ότι δεν έχουν σύνδεση στο Ιντερνετ και άλλες δικαιολογίες.

Επιδίωξη να πληρώνονται μαύρα χωρίς να κόβουν απόδειξη, όπως συνήθισαν εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι από τους ταξιτζήδες και τους πωλητές των λαικών αγορών δεν τοποθετήσουν την ταμπέλα θα πρέπει να προετοιμάζονται για πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, θα λειτουργήσει και ειδική τηλεφωνική γραμμή η οποία θα δέχεται καταγγελίες από πολίτες στους οποίους οι οδηγοί ταξί η οι πωλητές λαικών αρνήθηκαν να δεχτούν να πληρωθούν με πλαστικό χρήμα.

Θάνος Πασχάλης 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα