back to top
30.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Διαμαρτυρία των Παλαιστινίων κατά της ΔΟΕ

Διαβάστε επίσης

H Ολυμπιακή επιτροπή της Παλαιστίνης εξέφρασε τη λύπη της για τη σιωπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) σχετικά με το αίτημά της για αποκλεισμό του Ισραήλ από το Παρίσι 2024, υπενθυμίζοντας τη διαφορετική μεταχείριση προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την παραβίαση της «Ολυμπιακής εκεχειρίας».

«Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, δεν λάβαμε καμία απάντηση», επέκρινε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι προσέφυγε σε «όλες τις νομικές επιλογές», συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.

Ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, ο οποίος έστειλε το αίτημα με επίσημη επιστολή προς τον Γερμανό πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στις 26 Ιουλίου, την ημέρα που απευθύνθηκε επίσης στη FIFA και στον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο-ο οποίος επίσης σιωπά-, αποκάλυψε σήμερα ότι ενίσχυσε το αίτημα, αποστέλλοντας εκ νέου την τεκμηρίωση που υποστηρίζει τον ισχυρισμό του έθνους του.

«Στο παρελθόν, η ΔΟΕ και η FIFA ενήργησαν αποφασιστικά ενάντια στις επιθέσεις στην Ολυμπιακή εκεχειρία», είπε ο αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας την «αναστολή των ομάδων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Παλαιστίνης θέλει να διευκρινιστεί εάν «η εφαρμογή της Ολυμπιακής εκεχειρίας, η εφαρμογή του καθεστώτος του απαρτχάιντ, η προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους και το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αθλητές είναι μέλη των δυνάμεων κατοχής θα οδηγούσαν σε αλλαγή στην πολιτική της ΔΟΕ σε σχέση με τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διεθνή αθλητισμό».

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα πρέπει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και να διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου, έως την έβδομη ημέρα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ 28 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχουν, ανάλογα με το ποιον ακούς, 20 με 30 πόλεμοι γίνονται στον κόσμο. Και αν ακούγαμε όλα τα παράπονα από όλες τις ομάδες, κανείς δεν θα ήταν εδώ », είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαρκ Άνταμς, υπενθυμίζοντας ότι η αποστολή της ΔΟΕ είναι « αθλητική, με την πολιτική να αφήνεται στους πολιτικούς.»

Η ΔΟΕ, που αυτή τη φορά δεν έκανε παραλληλισμούς με την εισβολή στην Ουκρανία, περιορίστηκε στο να πει ότι ο Τόμας Μπαχ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες.

Αν και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, καθώς και πολιτικούς αξιωματούχους της Χαμάς ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Τόμας Μπαχ κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση είναι «εντελώς διαφορετική» από αυτήν στο Ουκρανία, γι’ αυτό αρνήθηκε να ζητήσει αθλητικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Στο Παρίσι 2024, η ισραηλινή αποστολή έχει 88 αθλητές, ενώ η παλαιστινιακή αποστολή έχει οκτώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα