33.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

33.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Γ. Παππάς: Με επιτάξεις και φύλλα πορείας δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στο ΕΣΥ-Χρειάζονται κινήσεις στρατηγικής και μακροπρόθεσμες λύσεις

Διαβάστε επίσης

Ο γιατρός που μίλησε πρώτος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για την πανδημία του Covid19 σε δημόσιες παρεμβάσεις και μέσα από τα αναλυτικά του ημερολόγια, ήρθε στη συχνότητα του Αθήνα 984 καλεσμένος της Τασούλας Επτακοίλη, για μια συζήτηση  σχετικά και με όσα συμβαίνουν στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Ο σταθμός της πόλης απευθύνθηκε στον Γιώργο Παππά παθολόγο, ερευνητή ζωονόσων, επιδημιολογίας λοιμώξεων και ετοιμότητας απέναντι σε προκλητές ή φυσικές επιδημίες και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να μας διαφωτίσει σχετικά με την παρατηρούμενη έξαρση των κρουσμάτων covid και των νέων παραλλαγών. Να μας πει πού βρισκόμαστε σήμερα και  τι διαβλέπει μελλοντικά. Επίσης,  τι πρέπει να κάνει η πολιτεία, ώστε να μην περάσουμε τα ίδια την επόμενη φορά, που είναι βέβαιο πως θα έρθει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ COVID KAI ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ

«Αναμενόμενες οι εξάρσεις στην κοινότητα όταν συνυπάρχεις με έναν ιό. Ο κορονοϊός είναι παρών και εξελίσσεται διαρκώς μέσα από παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας, δημιουργώντας ζητήματα» τόνισε τόνισε και επικαλέστηκε  στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία το προηγούμενο δεκαήμερο καταγράφηκαν περισσότερα από 2 χιλιάδες δηλωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση.

«Δεν ταιριάζουν σε μια αποδεκτή ενδημικότητα οι περισσότερες από 100 εισαγωγές ημερησίως, ούτε οι 35 νεκροί σε μια εβδομάδα. Δηλαδή να χάνονται 5 άνθρωποι κάθε ημέρα. Κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην Οκτώβριο με την ελπίδα να έχουμε έως τότε το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο, γιατί δεν είναι καλό να αποκτάς προσωρινή ανοσία με τη νόσηση. Επειδή σε αυτή την περίπτωση συμπεριλαμβάνονται  οι νεκροί, η επακόλουθη επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας και βεβαίως η ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου».

*ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ- OΠΛO ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η ΜΑΣΚΑ, ΟΧΙ ΒΑΣΑΝΟ

Σύμφωνα με τον ειδικό «χρειάζεται συστηματική, αναλυτική ενημέρωση για τους κινδύνους της μόλυνσης, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιβαρύνσεις του ανθρώπινου οργανισμού όπως το long covid.. Να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους με ευπαθή άτομα και ειδικά σε χώρους όπου παρέχονται  υπηρεσίες Υγείας. Η μάσκα δεν είναι βάσανο, αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο  στη μάχη με τους ιούς».

*ΓΙΑ ΤΟΝ LONG COVID

«Προσβάλλει καθημερινά τουλάχιστον 5 άτομα, που θα ταλαιπωρούνται επί χρόνια  δεσμευμένοι σε πολλά περιοριστικά αποτελέσματα στην καθημερινή κοινωνική κι επαγγελματική τους ζωή.. Υπάρχει σχετικός κωδικός στο ΗΔΙΚΑ, αλλά μένουν πολλά να γίνουν για την αντιμετώπισή του, καθώς ουσιαστικά δεν αναγνωρίζεται ως πάθηση ούτε στα εργασιακά».

ΣΗΜΑ ΚΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Ως προς τις συνέπειες, ο κ Παππάς προειδοποίησε ότι «ακόμα και μια ήπια νόσηση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει  αυξημένους κινδύνους μελλοντικά για τον άνθρωπο, ή ακόμα και να φτάσει να διπλασιάσει τους νοσογόνους παράγοντες για καρδιολογικά, εγκεφαλικά ή μεταβολικά νοσήματα». 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

«Με τις επιτάξεις και τα φύλλα πορείας προς τους ιδιώτες γιατρούς  δεν δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα του ΕΣΥ. Χρειάζονται κινήσεις στρατηγικής, μακροπρόθεσμες λύσεις, συνδυαστική σκέψη» ήταν το σχόλιο του κ Παππά αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δημόσια Υγεία, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου  Βαρτζόπουλου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» εν μέσω αντιδράσεων- εντός κι εκτός Κοινοβουλίου- καθώς περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο για τις ποινές στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Ο ερευνητής επιδημιολογίας λοιμώξεων και ετοιμότητας απέναντι σε προκλητές ή φυσικές επιδημίες, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια για τα κενά κι επέμεινε: «Να μάθουμε γιατί δεν πηγαίνουν γιατροί σε κάποιες περιοχές,  ή αν πηγαίνουν γιατί μετά  παραιτούνται. Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν οι λόγοι, σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ακουστεί επαρκείς εξηγήσεις γιατί ορισμένα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς προσωπικό ή ακόμα κι όταν όταν πηγαίνει, παραιτείται. Οπότε αφού αναζητηθούν τα αίτια, χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει μια αξιολόγηση του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα