30.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Δευτέρας

Διαβάστε επίσης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η ένταση της φωτιάς αλλά και των ανέμων έχει μειωθεί με την πυρκαγιά να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το κυρίως μέτωπο της να βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πυρκαγιάς καταβάλλοντας προσπάθειες να την περιορίσουν. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και συγκεκριμένα 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση της φωτιάς θα συμβάλλουν με ρίψεις νερού από αέρος και εναέρια μέσα. Σημειώνεται ότι από αέρος επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο σημείο έχει μεταβεί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.17 σε δασική έκταση ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αγροτοδασική έκταση, κι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάστηκε να εκδοθούν 5 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές. Σημειώνεται ότι Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα δάχτυλα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υδροφόρο όχημα υπέστη μικρές υλικές φθορές.

« Εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Στην κατάσβεση συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα