back to top
31.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

31.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Χαμενεΐ: Καθήκον του Ιράν η εκδίκηση για τη δολοφονία Χανίγια – Τριήμερο εθνικό πένθος

Διαβάστε επίσης

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ερντογάν καταδικάζει την «δόλια δολοφονία του αδελφού του»

Τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, του «αδελφού», του όπως τον χαρακτήρισε, Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Καταδικάζω κατηγορηματικά και καταριέμαι την άνανδρη δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Αυτή η δολοφονία είναι μια αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστίνιων αδελφών μας, αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους Παλαιστίνιους. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα. Με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ελπίζουμε ότι η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα και η ισραηλινή τρομοκρατία στην περιφέρειά μας θα λάβουν τέλος και η περιοχή μας και ο κόσμος θα είναι ειρηνικοί. Γι’ αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο. Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον παράδεισο και τη δόξα Του».

Ανάλογο μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσε νωρίτερα το πρωί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε μια αποτρόπαια επίθεση στην Τεχεράνη. Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα