back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Γιγαντώνονται οι φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, που αποδίδεται στο Ισραήλ. “Αυστηρή τιμωρία στο Ισραήλ” ορκίστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. “Το Ιράν κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και την τιμή του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν. Η δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη, απείλησε και η Χαμάς, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ. Μάλιστα οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του της Χαμάς, δήλωσαν πως η “δολοφονία” θα “φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο” και θα έχει “τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή”.

Ουδέν σχόλιο επισήμως ως τώρα από το Ισραήλ. Ικανοποίηση ωστόσο για τον θάνατο του Χανίγια εκφράζουν δημοσίως δύο υπουργοί του, που ανήκουν στην άκρα δεξιά.

Φόβους ότι μπορεί να προκληθεί χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή εκφράζουν το Κατάρ, η Συρία, η Ρωσία και η Κίνα. “Καταριέμαι τη δόλια δολοφονία του “αδερφού” μου από τη σιωνιστική βαρβαρότητα” λέει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς καταδικάζει με ανακοίνωσή του την «άνανδρη” δολοφονία», όπως τη χαρακτηρίζει.

Για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα κάνει λόγο ανώτερο στέλεχος των Χούθι της Υεμένης.

Σε γενική απεργία καλούν σήμερα τα παλαιστινιακά κινήματα στην κατεχόμενη δυτική Όχθη.

Στην εσωτερική επικαιρότητα: Στο 3% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2024 αυξημένος κατά μισή μονάδα από τον Ιούνιο του 2024 που βρισκόταν στο 2,5% σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση της Eurostat. Αυξημένος πληθωρισμός καταγράφεται και στην Ευρωζώνη όπου ανήλθε στο 2,6% τον Ιούλιο του 2024, από 2,5% τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα στο 9,6% μειώθηκε το εποχικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Ιούνιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,3% τον Μάιο 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Την ανάληψη κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως αναζητεί η αντιπολίτευση στη Βουλή. Χθες η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε στην Ολομέλεια την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να τεθεί επί τάπητος η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν θετικά την πρόταση της με τις ζυμώσεις μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να διεξάγονται πυρετωδώς με στόχο να κατατεθεί κοινό αίτημα για σύγκληση της επιτροπής. Δεν αποκλείεται μάλιστα η κοινή πρωτοβουλία να αναληφθεί ακόμη και εντός της ημέρας, , ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από το κλείσιμο της Βουλής αύριο. Αυτή την ώρα μάλιστα συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Παρεμβάσεις αναμένονται από βήματος αργότερα τόσο του Σωκράτη Φάμελλου, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο μεταξύ με νέα του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει τέσσερα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό στον απόηχο του πορίσματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεριμένα διερωτάται μεταξύ άλλων εάν η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αποτυπώνει όπως λέει, την αλήθεια, εάν “είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα όπου κάποιοι παρακολουθούν όλους και η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί;” και εάν “το υπουργικό συμβούλιο,του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης;”

Κατατέθηκε η τροπολογία για την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023, η οποία λήγει στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και 9 Αυγούστου για τα νομικά.

Παράλληλα, ορίζεται πως μετατίθεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου αξιοποιώντας την προβλεπόμενη έκπτωση 3% σύμφωνα με τις νέες ημερομηνίες.

Υποχρεωτική πλέον στα ταξί η ειδική σήμανση με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα.

Πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, που διατίθεται από την ΑΑΔΕ και τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία επιβάλλεται ειδική εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε δασική περιοχή στο ακριτικό Αχλαδοχώρι Σερρών του δήμου Σιντικής. Η μεγάλη φωτιά καίει στο όρος Όρβηλο τις τελευταίες δέκα μέρες, αλλά εξαιτίας αναζωπυρώσεων έφτασε μέχρι έξω από το χωριό.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Κιλκίς. Αλώβητο έμεινε από τις φλόγες το Δάσος των Μουριών, γνωστό και ως «Χίλια Δέντρα», που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης με αιωνόβια δέντρα.

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 195 τραυματίστηκαν και 225 συνεχίζουν να αγνοούνται, μετά τις κατολισθήσεις σε λόφους εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας, όπως δήλωσαν σήμερα οι αρχές. Περίπου 1000 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Η πέμπτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει αρκετές ελληνικές συμμετοχές σε διάφορα αγωνίσματα.

Πρόκριση νωρίτερα στον τελικό της δικώπου στην κωπηλασία για τις Αναστασιάδου και Μπούρμπου. Στο τζούντο ο Θόδωρος Τσελίδης προκρίθηκε στη φάση των 16 και θα αγωνιστεί αργότερα μέσα στη μέρα.

Αυτήν την ώρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Σεμπάστιαν Μπάεζ με στόχο να προκριθεί στον τέταρτο γύρο στο μονό ανδρών στο τένις.

Και ο καιρός: Αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 35 βαθμούς Κελσίου. 31ένας βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα