back to top
33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Α. Ξανθός: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός Υγείας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς και γιατρός στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Λαυράνο, με αφορμή την απόφαση να αρχειοθετηθεί η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τον Άρειο Πάγο.

«Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη η οποία στέλνει ένα μήνυμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, ενισχύεται η πεποίθηση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα», τόνισε.

Σχολιάζοντας το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης για άμεση διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές στη Βουλή, σημείωσε: «Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη μια προσπάθεια συνεννόησης και κοινής παρέμβασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης όταν αυτό αφορά το κράτος δικαίου και μείζονα θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά, με το κοινωνικό κράτος ή με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επιβάλλεται να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης και προγραμματικών συγκλίσεων που θα δίνει  το σήμα στην κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική».

 

«Προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης»

«Υπάρχει ένα γενικευμένο κύμα αμφισβήτησης. Ουδείς πείθεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση έριξε φως και απέδωσε ευθύνες. Αυτού του είδους οι χειρισμοί και οι συστηματικές προσπάθειες να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη και να καλυφθούν χειρισμοί και κακοποιητικές συμπεριφορές από την πλευρά της κυβέρνησης, σε θεσμικό επίπεδο, είναι ότι χειρότερο και μάλιστα, σε μια περίοδο που αμφισβητείται ούτως ή άλλως η αξιοπιστία της πολιτικής και η λειτουργία των θεσμών».

«Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου δημιουργούν μείζον θέμα»

«Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι η υπόθεση της επιβεβαιωμένης παρακολούθησης του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης , δημοσιογράφων έγιναν από κάποιους ιδιώτες οι οποίοι είχαν ειδικά συμφέροντα για να το πράξουν. Είναι σαφές ότι αυτά, δεν γίνονται χωρίς τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε κοινή επισύνδεση και από την ΕΥΠ και από το Predator. Eίναι προφανές ότι υπάρχει μείζον θέμα. Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπονομεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

«Κυβερνητική επιλογή η εγκατάλειψη του ΕΣΥ»

«Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να αφεθεί το ΕΣΥ στην μοίρα του. Δεν αξιοποιήθηκε η εξαιρετική ευκαιρία της πανδημίας, όπως συνέβη σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου  όπου δρομολογήθηκε μια σοβαρή επένδυση στα Δημόσια Συστήματα Υγείας γιατί έγινε αντιληπτή η τεράστια αξία τους. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ δεν πήρε το μήνυμα ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται να το στηρίξει και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του και αυτό πυροδότησε ένα μη διαχειρίσιμο κύμα παραίτησης και φυγής γιατρών από το ΕΣΥ».

«’Υψιστη προτεραιότητα η επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

«Πρέπει ως χώρα και ως κοινωνία, να αποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε. Εάν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι υψίστης προτεραιότητας η επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η δημιουργία σοβαρών κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής στο ΕΣΥ έμπειρων αλλά και νέων γιατρών για τους οποίους φαντάζει μονόδρομος η φυγή στο εξωτερικό. Το να μετακινούμε ιδιώτες γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή να εκβιάζονται να εφημερεύσουν, είναι μια διαχείριση υψηλού ρίσκου για την καθημερινότητα των νοσοκομείων. Το θέμα δεν είναι να εφημερεύουν τα νοσοκομεία αλλά τι είδους υπηρεσίες παρέχουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα