back to top
33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Αλί Ζαντά: «Θα κάνουμε τους πρόσφυγες υπερήφανους σε όλο τον κόσμο»

Διαβάστε επίσης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι υποδέχθηκαν 37 αθλητές που αγωνίζονται ως μέρος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, ισχυρό σύμβολο ελπίδας και ένταξης για τα 120 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, όταν 10 πρόσφυγες αθλητές έγραψαν ιστορία αγωνιζόμενοι υπό την Ολυμπιακή σημαία, ενώ στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη αποστολή προσφύγων όλων των εποχών (37 αθλητές), πλέον με το δικό της έμβλημα:

Δέκα πέντε διαφορετικές εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, 12 διαφορετικά αθλήματα: στίβος, μπάντμιντον, πυγμαχία, σπάσιμο, κανό, ποδηλασία, τζούντο, σκοποβολή, κολύμβηση, ταεκβοντό, άρση βαρών και πάλη.

Η πυγμάχος Σίτι Νγκάμπα και ο αθλητής ταεκβοντό Γιάχια Αλ-Γκοτάνι ήταν οι σημαιοφόροι της ομάδας στην Τελετή Έναρξης.

«Αυτοί οι αθλητές είναι ήδη νικητές», είπε η Μασομάχ Αλί Ζαντά, η οποία ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, αγωνιζόμενος στην ποδηλασία δρόμου, έγινε από τότε μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ και διορίστηκε επικεφαλής της αποστολής για την ομάδα στο Παρίσι 2024.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να περάσω χρόνο και να συναντήσω αθλητές στην Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων και εμπνεύστηκα από τη δέσμευσή τους», πρόσθεσε στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Είμαι υπερήφανη που είμαι επικεφαλής της αποστολής για αυτήν την ομάδα και είμαι επίσης πολύ περήφανος που υπάρχουν 37 αθλητές που εκπροσωπούν περισσότερους από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας αντιπροσωπεύουν με χάρη και αποδεικνύουν τι μπορούν να επιτύχουν οι πρόσφυγες εάν τους καλωσορίσουν στις νέες κοινότητές τους και τους δοθεί η ευκαιρία να ευδοκιμήσουν. Είμαι σίγουρη ότι θα κάνουμε περήφανους τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και θα τους κάνουμε να χαμογελάσουν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα