back to top
33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Κ. Φίλης: Βέβαιη η απάντηση  της Τεχεράνης στην  δολοφονία Χανίγια

Διαβάστε επίσης

Βέβαιος για αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, εμφανίστηκε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Κωνσταντίνος Φίλης , Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απάντηση  από την πλευρά της Τεχεράνης στην  δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το ερώτημα είναι πότε, με ποιον τρόπο και πόσο αποτελεσματική θα είναι η επίθεση και αν αυτή θα προκαλέσει μια νέα αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ. Το Ιράν πρέπει να απαντήσει γιατί είναι βαθιά εκτεθειμένο», εκτίμησε

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

«Είναι μια δύσκολη συνθήκη και για το Ιράν και για τους συμμάχους του στην περιοχή. Το κακό σενάριο είναι ότι το Ισραήλ θα θελήσει να πάει μέχρι τέλους θεωρώντας ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει τους συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή, να αλλάξει το χάρτη της περιοχής. Ο τελικός στόχος είναι το Ιράν και η Χεζμπολάχ διότι έχει εντελώς διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τη Χαμάς. Είναι μια οργάνωση τεραστίων δυνατοτήτων. Αν οι Ισραηλινοί έμπαιναν σε μια λογική να χτυπήσουν την Χεζμπολάχ, θα είχαμε μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση του Λιβάνου αλλά και σοβαρά προβλήματα στο Ισραήλ».

Αντικειμενική αδυναμία του αμερικανικού παράγοντα να παρέμβει στις εξελίξεις

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχει μια αντικειμενική αδυναμία του αμερικανικού παράγοντα να παρέμβει στις εξελίξεις και να αποτρέψει και τον Νετανιάχου από μια ευρύτερη κλιμάκωση. Αν υπήρχε μια αμερικανική κυβέρνηση η οποία θα βρισκόταν στο ξεκίνημα της θητείας της και θα διέθετε έναν ισχυρό πρόεδρο, κάποια από αυτά τα οποία κάνει σήμερα το Ισραήλ δεν θα ήταν σε θέση να τα υλοποιήσει γιατί δεν θα έπαιρνε το ”πράσινο φως” και δεν θα αγνοούσε την Αμερική. Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου πηγαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, συναντά και τον Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις, επιστρέφει στο Ισραήλ και μέσα σε 48 ώρες εξοντώνονται τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, είναι σαν να έχει πάρει κάποιου είδους έγκριση από τους Αμερικανούς».

 

Ο ρόλος της Τουρκίας

«Δεν πιστεύει κανείς  ότι μπορεί η Τουρκία να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ. Αποσκοπεί σε αυτό που κάνει πολύ καλά και συστηματικά ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό, να δημιουργεί την εντύπωση ότι  προστατεύει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και ιδίως των κατατρεγμένων , απανταχού του κόσμου. Και ότι το κάνει αυτό πολύ περισσότερο με τους Παλαιστινίους τους οποίους έχει θυμηθεί αρκετά όψιμα, τα τελευταία 15 χρόνια. Όσο οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν αγαστές εν υπήρχαν Παλαιστίνιοι στην ατζέντα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα