back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

31.8 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Μ. Γαβουνέλη: Ο Λίβανος πληροί όλες τις προϋποθέσεις να γίνει νέο πεδίο πολέμου στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης

Δεδομένη θεωρεί την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία Χανίγια μέσα το έδαφός του, η Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής, Μαρία Γαβουνέλη. Επισημαίνει όμως  πως η πορεία των εξελίξεων, δεν μπορεί να είναι προδιαγεγραμμένη. 

Κρίνει ως πολύ σοβαρό και πιθανό το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου από τη Γάζα στον Λίβανο. Με δεδομένο ότι η Χεζμπολλάχ αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Ιράν και η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί ουσιαστικά καμία διαπραγμάτευση, ούτε αποδέχεται τη λύση δύο κρατών στην Γάζα. Ομοίως ανησυχητικό, εκτιμάται και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στη σύγκρουση.    

«Ο Λίβανος πληροί όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί το νέο πεδίο πολέμου. Η Χεζμπολλάχ θα είναι η μακρά χείρα του Ιράν, άρα εκπληρώνεται άμεσα η εντολή του  θρησκευτικού ηγέτη της χώρας και ο πόλεμος θα εξελίσσεται στο Νότο του Λιβάνου. Το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει στοχευμένα στη Βηρυτό και πέρα από το Νότο, όπου φαίνεται να βράζει το καζάνι της έντασης.. Εύλογα λοιπόν Ευρωπαίοι και  Αμερικανοί επιθυμούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους, με την Κύπρο ως πρώτο σταθμό και με το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει τις προετοιμασίες του… Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία Χανίγια, ανήμερα της ορκωμοσίας του νέου ηγέτη της χώρας, είναι δεδομένη  με άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση, την ένταση του πλήγματος στο Ισραήλ» εκτίμησε  στον Αθήνα 984 η Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

«Αν διευρυνθεί ο πόλεμος στον Λίβανο, το πρώτο που μπορεί να δει κανείς είναι οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Αρχικά, προς την Κύπρο -λόγω γειτνίασης- και δευτερευόντως προς την Ελλάδα… Ζητούμενο, στη συνέχεια, αποτελεί η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί οι Χούτι, ως σύμμαχοι  του Ιράν,  έχουν προκαλέσει διαταραχές στην παγκόσμια και στην ελληνική ναυτιλία, η οποία δηλώνει μεν πως θα ζήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν εκτοξευθεί τα κόστη στις μεταφορές και στα προϊόντα του εμπορίου, όχι πλέον μέσω της διώρυγας του Σουέζ,  με άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη όλων μας.  Το λιμάνι του Πειραιά δε,  καταγράφει απώλειες 60%  στη μετακίνηση εμπορευμάτων».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ- ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Αν η Τουρκία εξακολουθήσει να στέκεται στην πλευρά του Ιράν και των συμμάχων του, θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τη Δύση με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για εμάς. Οι  συνομιλίες θα δυσκολέψουν, ενώ ήδη διαφαίνεται πως οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά άγγιξαν τα όριά τους… Φτάσαμε με άλλα λόγια την κουβέντα μέχρι εκεί που την παίρνει. Τώρα, είτε θα γίνει ένα ποιοτικό άλμα για να πάμε σε άλλη πίστα και να μιλήσουμε επί της ουσίας, είτε  θα εγκαταλείψουμε.

…Υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση από ό,τι  θα επέβαλε κανονικά η πραγματική κατάσταση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν εμφανιζόμενος ως προστάτης του Ισλάμ και των απανταχού μουσουλμάνων, εμπλέκεται προσωπικά και βγάζει ένστικτα που παραπέμπουν στο αυτοκρατορικό παρελθόν της χώρας». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα