back to top
33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Μαζική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Απελευθερώθηκε και ο δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς

Διαβάστε επίσης

Είκοσι έξι άτομα που κρατούνταν σε φυλακές σε επτά διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων στην Άγκυρα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα 26 άτομα προέρχονταν επίσης από φυλακές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Λευκορωσίας.

Μεταξύ αυτών που ανταλλάχθηκαν περιλαμβάνονται ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Ρωσία, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες περί κατασκοπείας τις οποίες αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, απελευθερώθηκαν και μεταφέρονται ήδη εκτός Ρωσίας. 

Το Κρεμλίνο απελευθερώνει επίσης τον αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας ακτιβιστής με διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα, ο Κάρα-Μούρζα, 42, υπήρξε σκληρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2023 σε ποινή ρεκόρ 25 ετών φυλάκισης για προδοσία και άλλες κατηγορίες που αφορούν σε κριτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) δήλωσε ότι θα συντονίσει σήμερα μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων, εν μέσω ενδείξεων για μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Σλοβενίας από την άλλη.

«Μια επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον συντονισμό της οργάνωσής μας», αναφέρει η MIT σε ανακοίνωσή της. «Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου».

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων δήλωσε ότι ελπίζει πως όσοι έφυγαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Το πρακτορείο TASS επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί (στο εξωτερικό) και όλοι εκείνοι που δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψη μου» δήλωσε ο Πεσκόφ όπως μετέδωσε το TASS.

Newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα