back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

New York Times: Ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ – «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια», λέει ο Νετανιάχου

Διαβάστε επίσης

Φόβους για νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προκαλεί η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, με κατευθυνόμενο πύραυλο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, και μεταδίδουν οι New York Times.

Ο κ. Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους, διότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία- το οποίο δεν αναγνώρισε ούτε διέψευσε τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 10 μηνών πολέμου στη Γάζα, το Ιράν προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ με έντονα αυξημένες επιθέσεις από τους συμμάχους του και τις πληρεξούσιες δυνάμεις του στην περιοχή, αποφεύγοντας παράλληλα έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο εθνών.

Σε διάγγελμά του ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, τόνισε πως, «το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια, η χώρα θα απαντήσει σκληρά σε κάθε μορφή επιθετικότητας από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε, «όχι από το γραφείο του αλλά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ», όπως επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία. Παρά τις προβλέψεις ότι «θα σπάσει η σιγή ιχθύος» που τηρεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.

«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Νετανιάχου.

«Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα στον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών στο Γκολάν», ανέφερε και τόνισε: «Όποιος σκοτώνει τα παιδιά μας, όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας έχει το κεφάλι του σημαδεμένο με βαρύ τίμημα».

Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους εντολοδόχους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια.

Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις από το Ισραήλ και το εξωτερικό για να τερματίσει τον πόλεμο και να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και σχολίασε: «Αν είχαμε ακούσει αυτές τις φωνές, δεν θα είχαμε εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς και χιλιάδες τρομοκράτες, δεν θα είχαμε καταστρέψει τρομοκρατικές υποδομές, δεν θα είχαμε δημιουργήσει τις συνθήκες που μας φέρνουν πιο κοντά σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τόσο την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου».

Newsroom – ΕΡΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα