back to top
33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Παρίσι 2024: Σάλος με την αποχώρηση της Ιταλίδας Καρίνι

Διαβάστε επίσης

Η Ιταλίδα πυγμάχος Άτζελα Καρίνι, η οποία εγκατέλειψε σήμερα τον αγώνα της στα 66 κιλά στη φάση των «16» εναντίον της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ μετά από 46 δευτερόλεπτα, λέει ότι δεν θεωρεί τον αγώνα ως ήττα.

Η αντίπαλος της Καρίνι, Κελίφ, βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου σε ένα τουρνουά πέρυσι.

Η Κελίφ μπήκε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού εν μέσω δυνατών επευφημιών από οπαδούς που κυμάτιζαν σημαίες της Αλγερίας.

Η ασημένια Ολυμπιονίκης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αποκλείστηκε ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, όταν απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), που εμποδίζουν τους αθλητές με χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.
Ωστόσο, κρίθηκε επιλέξιμη για να αγωνιστεί στον αγώνα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εγκατάλειψη της Καρίνι και τα δάκρυα

Στον σημερινό αγώνα, η Καρίνι, η οποία είναι έξι εκατοστά πιο κοντή από την Αλγερινή, πήγε στον προπονητή της μετά από 30 δευτερόλεπτα για να φτιάξει την κάσκα της, αλλά αφού συνέχισε για λίγο τον αγώνα επέστρεψε στη γωνία της και σταμάτησε, φεύγοντας γρήγορα από το ρινγκ.

Αργότερα εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να μην τσακωθεί αφού ένιωσε έντονο πόνο στη μύτη της.

«Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πίστη», είπε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Για μένα, δεν είναι ήττα. Για μένα, όταν σκαρφαλώνεις σε αυτά τα σχοινιά, είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», πρόσθεσε η Καρίνι.

«Ανεξάρτητα από όλα είναι εντάξει, μια χαρά έτσι. Δεν έχασα απόψε. Έκανα μόνο τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Πάντα ήμουν πολύ ενστικτώδης. Και όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι να έχεις την ωριμότητα να σταματήσεις. Είναι να έχεις την ωριμότητα να πεις, “εντάξει, φτάνει”».

Οι αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:
«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.

«Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ ήταν το θέμα πολλών συζητήσεων στην Ιταλία, με την υπουργό Οικογένειας της χώρας Εουτζένια Ροκέλα και τον υπουργό Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι να εκφράζουν ανησυχία για τους κανόνες επιλεξιμότητας την Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν αισθάνθηκε επιβαρυμένη από τόσα προηγήθηκαν, η Καρίνι είπε: «Δεν το έκανα. Για μένα, δεν ήταν πράγματα που με σταμάτησαν ή με εμπόδιζαν ψυχικά.
Μπήκα στο ρινγκ και είπα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξάρτητα από τον άνθρωπο απέναντί μου, που δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, όσον αφορά όλες τις διαμάχες, δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Μπήκα και ήθελα απλώς να κερδίσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα