back to top
34.2 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η αποφυλάκιση του Βαντίμ Κράζικοφ

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η αποφυλάκιση του ρώσου Βαντίμ Κράζικοφ, η οποία έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής συνολικά 26 κρατουμένων στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης. Ο Κράζικοκ είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία, μετά από εντολή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενός γεωργιανού αντιπάλου του Κρεμλίνου, σε πάρκο του Βερολίνου, το 2019.

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η εντολή για την αναστολή εκτέλεσης ποινής ελήφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι από τον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα.

Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία αφήνει «μια πικρή γεύση» ανέφερε από την πλευρά της η Διεθνής Αμνησία Γερμανίας, σχολιάζοντας την απελευθέρωση του Κράζικοβ.

Αντιθέτως ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «διπλωματικό άθλο» και ο Λευκός Οίκος για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την εποχή του πολέμου. Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε ήδη με Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν, όχι όμως και με τον Πούτιν, ενώ η Κάμαλα Χάρις επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να υποδεχθεί τους κρατούμενους που επιστρέφουν.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, σχολίασε ότι μπορούν να μείνουν μακριά οι εχθροί που έφυγαν από τη Ρωσία. Αναγκαία χαρακτήρισε την ανταλλαγή και ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προκειμένου η Ρωσία να πάρει πίσω ανθρώπους της, αν και είπε για τους δυτικούς κρατούμενους ότι οι προδότες πρέπει να σαπίζουν στη φυλακή.

Συνολικά ανταλλάχθηκαν 26 κρατούμενοι από επτά χώρες, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Εβάν Γκερσκόβιτς, ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουΐλαν και η ρωσοαμερικανίδα ραδιοφωνική δημοσιογράφος Άλσου Κουρμασέβα.

Ευάγγελος Σαρακινός 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα