back to top
34.2 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

Πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη του ΠΑΔΑ από το Συμβούλιο της Διοίκησης

Διαβάστε επίσης

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος κατέθεσε και υπερψήφισε πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Καλδή.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΑΔΑ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων την στάση του Πρύτανη σε διοικητικά και οικονομικά θέματα, ενώ αναφέρεται και σε παρακώλυση της λειτουργίας του οργάνου του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Ο Πρύτανης από την πλευρά του κάνει λόγο για «νομικές ακροβασίες» και δηλώνει ότι θα προσβάλει έγγραφο το οποίο θα αναφέρεται σε παύση των καθηκόντων του.

Η Πρόταση κατατέθηκε εγγράφως, με υπογράφοντα τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου καθηγήτριες Αθηνά – Γεωργία Αλεξοπούλου, Αρετή Λάγιου, Ευσταθία Παπαγεωργίου & Κλειώ Σγουροπούλου, καθώς και τα εξωτερικά μέλη Κωνσταντίνο Δερδεμέζη και Γεώργιο Συκιανάκη. Η Πρόταση Δυσπιστίας, όπως ισχυρίζονται τα μέλη που την υπέβαλαν, «υπερψηφίστηκε από την απαιτούμενη, κατά τον νόμο, πλειοψηφία», ενώ κατά την ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταβατική ανάληψη καθηκόντων πρύτανη από την καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου. Σύμφωνα με την απόφαση των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης «βασική προτεραιότητα μας αποτελεί η ομαλή λειτουργία και η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου μας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του συνόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας».

«Η συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας προσβάλει και αδικεί την προσπάθεια όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού δεν τεκμηριώνεται ή αιτιολογείται ούτε σε νομικό, και κυρίως ούτε σε ηθικό επίπεδο» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΠΑΔΑ, Παναγιώτης Καλδής.

Ο νόμος που θεσπίζει τα Συμβούλια Ιδρύματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 από την πρώην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προβλέπει τα εξής: Οποιοδήποτε μέλος του Σ.Δ. δύναται να υποβάλει εγγράφως ενώπιον του Σ.Δ. πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη, αν υφίσταται σπουδαίος λόγος, όπως η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, η μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και των αποφάσεων του Σ.Δ. και η αναιτιολόγητη μη υλοποίηση του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου και των προγραμματικών συμφωνιών του Ιδρύματος του άρθρου 15 του ν. 4653/2020. Με απόφαση του Σ.Δ., η οποία λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), δύναται να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας. Κατά την ίδια συνεδρίαση, με όμοια απόφαση που λαμβάνεται με την ίδια πλειοψηφία, αποφασίζεται αν ο Πρύτανης παύεται και από εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., καθώς και, στην περίπτωση αυτή, ποιο από τα εσωτερικά μέλη αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα Πρύτανη. Η ανάληψη καθηκόντων Πρύτανη, κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, είναι μεταβατική μέχρι την ανάδειξη νέου Πρύτανη, σύμφωνα με το άρθρο 11.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι νέος στην διοίκηση των Πανεπιστημίων και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής λειτουργεί μόλις έναν χρόνο. Συνεπώς προκαλεί εντύπωση πώς ένας Πρύτανης που αποτελεί επιλογή του ίδιου του Συμβουλίου και υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα, βρίσκεται στο στόχαστρο των μελών σε διάστημα λίγων μηνών.

Στην υπόθεση όπως όλα δείχνουν θα εμπλακεί και η Δικαιοσύνη, μετά από προσφυγές που φαίνεται να ετοιμάζει ο κ. Καλδής και τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης Βασίλειος Κορκίδης και Ανδρέας Μανίκας οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση των υπολοίπων μελών να αντικαταστήσουν τον Πρύτανη Καλδή, και ήδη δήλωσαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αυθαίρετη και μη νόμιμη.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα