back to top
29.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

29.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

Βουλή: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά από ξεχωριστά αιτήματα 6 κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση, Νέα Αριστερά καθώς και Νίκη, προκειμένου να συζητήσει και να λάβει απόφαση επί των αιτημάτων της αντιπολίτευσης να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να διαβιβαστεί το πόρισμα, με το οποίο οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα υπομνήματα τους έχουν ζητήσει να κατατεθεί στην επιτροπή το σύνολο του υλικού που οδήγησε τον Άρειο Πάγο στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης αλλά να κληθεί και στην Επιτροπή Θεσμών η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που έλαβε την απόφαση για αρχειοθέτηση.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς η πλευρά της πλειοψηφίας όπως όλα δείχνουν θα απορρίψει την κλήση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, με το σκεπτικό οτι ποτε στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων, ούτε μπορεί να κάνει αναψηλάφιση μιας δικαστικής υπόθεσης.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που είπε οτι «υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν καθώς αυτό είναι παράνομο και άκυρο».

Με την συνεδρίαση της Επιτροπής θα κλείσει και η κοινοβουλευτική συζήτηση που πήγε να ανοίξει για τις υποκλοπές, καθώς ακόμη και με την σύμπνοια των 2/5 για να κληθεί η κ Αδειλίνη, η κυβέρνηση επικαλούμενη τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να οδηγήσει την συνεδρίαση σε ψηφοφορία και δια της πλειοψηφίας να απορρίψει το αίτημα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση μέσω κάποιου υπουργού. Τον χειρισμό σε επίπεδο κοινοβουλίου της υπόθεσης αυτής έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Newsoom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα