back to top
29.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

29.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

Τράπεζες: Έως και 30% αυξήθηκαν τα κέρδη το α εξάμηνο του έτους – Πανάκριβα τα νέα δάνεια, «ψίχουλα» στους καταθέτες

Διαβάστε επίσης

Αύξηση στα κέρδη τους το πρώτο εξάμηνο του έτους που φτάνουν έως και το 30% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρουσίασαν πρόσφατα οι 4 συστημικές τράπεζες που σημειωτέον πέρυσι και πρόπερσι τα καθαρά κέρδη τους έφτασαν στο ύψος- ρεκόρ των 3,7 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Η υψηλή αυτή κερδοφορία οδήγησε τις τράπεζες να διανείμουν φέτος μέρισμα μετά από 16 χρόνια στους μετόχους που συνολικά θα φτάσουν τα 840 εκ. ευρώ (και αντιστοιχούν 10%-30% επί των κερδών του 2023),μετά από έγκριση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Που αποδίδεται η υψηλή τους κερδοφορία; Το 80% των εσόδων τους προέρχεται από τους τόκους των δανείων τους που φέτος γέμισαν τα ταμεία τους κι αυτό εξαιτίας των διαδοχικών αναπροσαρμογών του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου από την Ε.Κ.Τ, που οδήγησε τους δανειολήπτες να βάλουν και συνεχίζουν να έχουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων τους.

Το υπόλοιπο 20% των εσόδων τους εισπράττεται κατά κύριο λόγο από τις προμήθειες που χρεώνουν στις συναλλαγές με πελάτες τους. Μετά από πίεση του υπουργείου Οικονομικών η μία μετά την άλλη οι 4 συστημικές τράπεζες προχώρησαν πρόσφατα σε μειώσεις των προμηθειών τους για συναλλαγές με πελάτες τους όπως μεταφορές πιστώσεων και πληρωμές πιστωτικών καρτών από ιδιώτες. Η σημαντικότερη μείωση πάντως αφορά την διατραπεζική υπηρεσία IRIS για επαγγελματική χρήση που είναι φθηνότερη σε σχέση με τις προμήθειες που επιβάλλονται για συναλλαγές μέσω των POS, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις 4 συστημικές τράπεζες παρέχει δωρεάν πλέον αυτή την υπηρεσία στους πελάτες της.

Με βάση τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν έκπληξη τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία εμφανίζουν για τον περασμένο Ιούνιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων να αυξάνεται στο 5,78%, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων στο 5,21% από 4,98% που ήταν τον Μάιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ? Ψίχουλα ,σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τους καταθέτες καθώς το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο απλών και προθεσμιακών καταθέσεων είναι 0,57% και υψηλότερα επιτόκια για όσους αιτηθούν και λάβουν πάσης φύσεως δάνεια, τα οποία έχουν καταστεί πανάκριβα, καθώς έχουν μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 5,78%. Χαρακτηριστικά παραδείγματας; Τα καταναλωτικά δάνεια προσφέρονται με μέσο επιτόκιο κοντά στο 15%, τα στεγαστικά στο 4,7%,τα επιχειρηματικά στο 6.61% και τα επαγγελματικά στο 7,55%.

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα