back to top
33.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

Έρμαιο των συμμοριών που κλέβουν χαλκό οι σιδηρόδρομοι

Διαβάστε επίσης

Στο έλεος των βανδάλων και των συμμοριών που κλέβουν χαλκό για να τον πουλήσουν βρίσκονται τα αφύλακτα σημεία του σιδηρόδρομου. Οι επιτήδειοι, εκτός από τη φθορά που προκαλούν, δημιουργούν και τεράστια προβλήματα ασφάλειας στα τρένα.

Οι «συμμορίες του χαλκού» έχουν εξελιχθεί σε γάγγραινα για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι ληστές, προκειμένου να αφαιρέσουν τον χαλκό από τις ράγες, κόβουν μέχρι και τα καλώδια σύνδεσης με την τηλεδιοίκηση, καθιστώντας έτσι τα τρένα «τυφλά».

Η «μαφία του χαλκού» δεν είναι νέο φαινόμενο στη χώρα μας. Ο σιδηρόδρομος και τα εξαρτήματά του πάντα αποτελούσαν δέλεαρ για τις συμμορίες ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν από το 2000 και άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο φαίνεται πως εκείνες θωρακίστηκαν καλύτερα.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχει ζήτηση για 25.000 τόνους χαλκού. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί προέρχονται από τη «μαύρη» αγορά και ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Τα κομμάτια χαλκού πλέον τα κλέβουν κυρίως από τους σιδηρόδρομους και στη συνέχεια υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδρομή του «μαύρου χαλκού». Τα κλοπιμαία αποδέχονται μάντρες με σκραπ, τα γνωστά «μεταλλάδικα», έπειτα τα μεταφέρουν σε παράνομα χυτήρια για να πωληθεί ως καθαρός χαλκός σε μικρές και μεγάλες βιομηχανίες.

Λόγω των κλοπών, ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει ζημιές 10 εκατ. κάθε χρόνο ενώ και το δίκτυο να παρουσιάζει βλάβες. Οι δολιοφθορές, κυρίως στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο με τους επιτήδειους να προκαλούν μεγάλες ζημιές στα καλώδια της τηλεδιοίκησης για να κλέψουν τον χαλκό. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό οι πίνακες στο κέντρο ελέγχου της τηλεδιοίκησης νεκρώνουν και τα τρένα κινούνταν στα τυφλά.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο έκανε τον ΟΣΕ να πάρει τα μέτρα του. Πλέον έχουν επιστρατευτεί ακόμη και ειδικά drones που πετάνε κυρίως στην περιοχή του Μενιδίου όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών να έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα