back to top
33.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2024

33.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2024

Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκαν 4 αναπληρωτές διοικητές της κεντρικής τράπεζας

Διαβάστε επίσης

Επικεφαλής των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές δήλωσαν πως περιμένουν ότι σήμερα θα οριστικοποιηθούν τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης υπό τον νομπελίστα Μουχάμαντ Γιουνούς, αφού η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε και διέφυγε στην Ινδία μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαμαρτυριών.

Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές διόρισε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ τον Γιουνούς επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα των φοιτητών, και δήλωσε πως τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να οριστικοποιηθούν σύντομα ώστε να ξεπερασθεί η κρίση, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Η προσωρινή κυβέρνηση θα καλύψει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε αφού ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε τη Δευτέρα με τηλεοπτική ομιλία του την παραίτηση της Χασίνα, η οποία έλαβε χώρα έπειτα από εβδομάδες αιματηρής βίας στη χώρα, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Η παραίτησή της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε όλη τη χώρα και πλήθη εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία της χωρίς να συναντήσουν αντίσταση αφού εκείνη διέφυγε, βάζοντας τέλος σε μια 15ετή δεύτερη θητεία της στην εξουσία στη χώρα αυτή των 170 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Η ομαλότητα άρχισε σιγά-σιγά να επιστρέφει στη χώρα μετά το χάος της Δευτέρας, όμως νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα σε συνοικία της Ντάκα, όταν εκατοντάδες αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανάγκασαν τέσσερις αναπληρωτές διοικητές της να παραιτηθούν με κατηγορίες για διαφθορά, έγινε γνωστό από πηγές στην Τράπεζα του Μπανγκλαντές.

Η τράπεζα δεν έχει κάνει σχόλιο μέχρι στιγμής.

Η γειτονική Ινδία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με το Μπανγκλαντές, απομάκρυνε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές του από την πρεσβεία και τα τέσσερα προξενεία της στη χώρα, έγινε γνωστό από δύο πηγές στην ινδική κυβέρνηση.

Τα περισσότερα σχολεία και οι πανεπιστημιουπόλεις στην Ντάκα και άλλες πόλεις, που είχαν κλείσει στα μέσα Ιουλίου εξαιτίας των διαδηλώσεων, άνοιξαν και πάλι ενώ πολίτες χρησιμοποίησαν και πάλι λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς για να πάνε στα γραφεία και στις τράπεζες. Τα εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας, που παρέμεναν για μέρες κλειστά, άρχισαν σήμερα να επαναλειτουργούν.

Η προσωρινή κυβέρνηση αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές σύντομα αφού αναλάβει καθήκοντα, ενώ εκπρόσωπος του Γιουνούς είπε ότι ο νομπελίστας θα φθάσει αύριο, Πέμπτη, στην Ντάκα έπειτα από μια ιατρική διαδικασία στο Παρίσι.

Ο Ναχίντ Ισλάμ, ένας από τους κύριους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν ότι φοιτητές συνέστησαν 10 με 15 μέλη για τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Ισλάμ δήλωσε ότι αναμένει πως τα μέλη της προσωρινής κυβέρνηση θα οριστικοποιηθούν σε διάστημα 24 ωρών από αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ. Στις συστάσεις των φοιτητών για την κυβέρνηση περιλαμβάνονται μέλη της κονωνίας των πολιτών, αλλά και εκπρόσωποι των φοιτητών, δήλωσε ο Ισλάμ.

Ο πρόεδρος Σαχαμπουντίν συνέστησε επίσης να διοριστεί στην προσωρινή κυβέρνηση ένας βετεράνος του πολέμου του 1971 για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν.

Το κίνημα που ανέτρεψε την Χασίνα προέκυψε από διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στο δημόσιο τομέα για προσλήψεις μελών οικογενειών βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας, κάτι που θεωρήθηκε από επικριτές πρόσχημα για να διοριστούν σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, στο πρώτο σχόλιο που έκανε αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ανέφερε σήμερα ότι «η κυβέρνηση και ο λαός του Πακιστάν παραμένουν αλληλέγγυοι με το λαό του Μπανγκλαντές, ελπίζοντας ειλικρινά σε μια ειρηνική και ταχεία επιστροφή στην ομαλότητα».

Η Χασίνα έφθασε αεροπορικώς στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα και διαμένει σε ασφαλή κατοικία στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, σχεδιάζει να μεταβεί στη Βρετανία, κάτι που δεν έχει σχολιασθεί από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα