back to top
34.5 C
Athens
Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2024

34.5 C
Athens
Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2024

Ν. Κοσματόπουλος: Πιθανό, αλλά όχι κυρίαρχο το σενάριο για άμεσο, μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης

Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού Νικόλας Κοσματόπουλος καταθέτει στον Αθήνα 984 τη δική του οπτική για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν ένα επικείμενο σαρωτικό πλήγμα από το Ιράν πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη, που πολλοί δεν αποκλείουν να μετατραπεί σε παγκόσμια σύρραξη.

Όλα αυτά, την ώρα που ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά «κατεπείγουσα δράση» προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και των συμμάχων της από τη μια πλευρά και του Ισραήλ, από την άλλη.

Ο κ. Κοσματόπουλος στην ανάλυσή του πάντως, δεν θεωρεί μετά βεβαιότητος πιθανό το άμεσο ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου. «Δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει ανάφλεξη. Είναι όντως πολύ πιθανό το σενάριο ενός μεγάλου πολέμου, αλλά όχι το κυρίαρχο, τουλάχιστον προς ώρας» εκτιμά μιλώντας στον Κώστα Ράπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που έχει ένα ευρύ ακροατήριο στον Αραβικό κόσμο, ισχυρίστηκε σε ομιλία του ότι το Ισραήλ έχει δίκιο να φοβάται μια επίθεση από το Ιράν και τον “άξονα της αντίστασης”.

«Το Ισραήλ δεν είναι πλέον η ανίκητη δύναμη, που κέρδισε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, αφού σήμερα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί έναντι μιας αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης», ανέφερε ο χαρακτηριστικά Νασράλα

Γεγονός που καταδεικνύει, όπως συμπεραίνει ο κ Κοσματόπουλος, ότι «το Ιράν έχει επενδύσει σε έναν μακρύ ορίζοντα αντιπαράθεσης, καθώς δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ. Σε αυτό συνηγορούν πληροφορίες ότι η Τεχεράνη  ζήτησε και πήρε πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία, η εγκατάσταση των οποίων και η εκπαίδευση πληρωμάτων για την χρήση τους, δεν πρόκειται να γίνει σε άμεσο χρόνο. Η μακρά ομιλία Νασράλα -στον απόηχο των δολοφονιών του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό- επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομικο-ψυχολογική κατάσταση του Ισραήλ, θεωρώντας ότι ήδη το Ιράν έχει πετύχει πολλά σε αυτό το επίπεδο. Χαρακτήρισε πύρρειες νίκες για το Τελ Αβίβ τις δολοφονίες Χανίγια και Σούκρ θεωρώντας ότι όλο αυτό αποτυπώνει τι είναι στην πραγματικότητα ως κρατική οντότητα το Ισραήλ και οι πολιτικές του έναντι των Παλαιστινίων και των άλλων λαών της περιοχής, σε μιαν αντίληψη ότι αυτό δίνει πολιτικούς πόντους στο Ιράν, από κοινού με τη σύμπλευση με τη Ρωσία, η οποία έρχεται να επιστεγάσει την συμβολή της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο  καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού πιστεύει πως «ο Νετανιάχου είναι εκείνος που επιζητεί να ανεβάσει τον πήχη της έντασης, ώστε να διασώσει την δική του πολιτική καριέρα κι επειδή κρίνει ότι τώρα διαμορφώνονται πιο πρόσφορες συνθήκες για μια γενικευμένη αναταραχή». 

Σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός Ισραήλ λειτουργεί έχοντας λυμένα τα χέρια του σε ένα χρονικό παράθυρο μέχρι τη διεξαγωγή των Αμερικανικών εκλογών και την εγκατάσταση νέου ή νέας Προέδρου στο Λευκό Οίκο, ο κ.Κοσματόπουλος απαντά ότι «ο Νετανιάχου, ως αλαζόνας, πιστεύει πως με τον έναν  ή τον άλλο τρόπο είναι ελεύθερος να κάνει τα χειρότερα διότι έχει στο τσεπάκι του και τους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους. Επομένως, το χρονικό περιθώριο ίσως να αφορά πιο πολύ αυτή καθαυτή τη διαδικασία στις ΗΠΑ και τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, κυρίως οι Δημοκρατικοί».   

   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα