back to top
25.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

25.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Αποστολόπουλος: Πως θα σωθούν οι μουριές της Αθήνας – Ποιο σκαθάρι-εισβολέας τις απειλεί με αφανισμό

Διαβάστε επίσης

Κινδυνεύουν να χαθούν οι μουριές της Αθήνας. Τα 25 χιλιάδες πυκνόφυλλα δέντρα που ανθίζουν κάθε άνοιξη σκεπάζοντας με τον ίσκιο τους πεζοδρόμια, παγκάκια, στενές παρόδους, αλλά και γνωστούς, αγαπημένους δρόμους της πόλης όπως η Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, η Ηρακλειδών στο Θησείο, η Ριζάρη, η Ρηγίλλης, η Ακαδημίας, η Σπύρου Πάτση,  η Χέυδεν και η λεωφόρος  Βασιλίσσης Σοφίας,  απειλούνται με αφανισμό τα τελευταία χρόνια από ένα ξυλοφάγο σκαθάρι, το οποίο προσβάλλει τον κορμό και τα κλαδιά τους.

«Αυτό το έντομο έφτασε στη χώρα μας μέσω της εισαγωγής υλικών από την Κίνα. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μετά από τρία χρόνια έφτασε στην Αθήνα και από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν ξεραθεί περίπου 5 χιλιάδες δέντρα» λέει στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη,  ο Γιώργος Αποστολόπουλος Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δήμου Αθηναίων.

Κάνοντας τον απολογισμό, μιλά για ολιγωρίες στη διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος. «Ενώ γνωρίζαμε ότι δόθηκαν με επιτυχία συγκεκριμένες λύσεις στο θέμα που αντιμετώπιζαν μεγαλουπόλεις όπως η Βαρκελώνη, καθυστερήσαμε. Τώρα, αντικαθιστούμε τα δέντρα που χάθηκαν με άλλα είδη ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου, ενώ φυτεύουμε και μουριές σε σημεία όπου οφείλουμε να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές δενδροστοιχίες». 

Σύμφωνα με τον κ Αποστολόπουλο, ο Δήμος Αθηναίων κινείται άμεσα τον τελευταίο χρόνο ώστε να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση της ασθένειας στα δέντρα – μασκότ της πόλης . Εκτός από τις μαζικές κλαδεύσεις, δοκιμάζεται στις λεύκες και ένα φυτοφάρμακο σε ενέσιμη μορφή για την απομόνωση του εντόμου.

«Γίνονται εκχύσεις στους κορμούς 8.000 δέντρων με ένα ειδικό σκεύασμα, προκειμένου να περιοριστεί ή και να εξαλειφθεί η δράση του ξυλότριχου. Η καλύτερη εποχή είναι ο Ιούλιος μέχρι το τέλος Αυγούστου, επειδή σε αυτό το διάστημα το σκαθάρι βρίσκεται σε φάση προνύμφης. Είναι δηλαδή σαν μικρό σκουλήκι» εξηγεί στο σταθμό της πόλης.

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα «το ίδιο το έντομο να βρει στην ελληνική βιοποικιλότητα εχθρούς που θα το εξαλείψουν, όπως συνέβη με τον φοίνικα», ενώ επισημαίνει ότι «είναι σε κίνδυνο και οι φτελιές της πόλης».

Επειδή το πράσινο στους δημόσιους αστικούς χώρους της Αθήνας είναι περιορισμένο και ίσως στο μέλλον να περιοριστεί περισσότερο, ενώ από την άλλη, τα υπάρχοντα δέντρα που είναι κατάλληλα για την πόλη δεν προσφέρουν στους κατοίκους  ό,τι  θα έπρεπε, επιταχύνονται στις γειτονιές οι φυτεύσεις. Με γιακαράντα και άλλα είδη δέντρων. Με κριτήρια, την περιοχή, το κλίμα της, την υφιστάμενη δενδροστοιχία και τα υπόγεια νερά- οπότε προφανώς θα προτιμηθούν τα πλατάνια ή οι αργυρόφυλλες λεύκες – το μέγεθος του πεζοδρομίου και άλλα.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και το μικροκλίμα στην Αθήνα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται  για την ενίσχυση του πρασίνου. Ήδη έχουμε φτάσει στις 2.ΟΟΟ δενδροφυτεύσεις και προχωράμε στα Άλση με τη συμβολή και χορηγών» αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η δουλειά που μένει να γίνει. Υπάρχουν τα σαμποτάζ και οι πράξεις βανδαλισμού.

Όπως καταγγέλλει ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων: «Δίνουμε καθημερινά μάχες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Γιατί  τα αποξηραμένα δέντρα, οι  εναπομείνασες ρίζες τους σε εμφανή σημεία και τα ξηλωμένα συστήματα αυτόματου ποτίσματος, δεν έχουν να κάνουν μόνον με την παλαιότητα των δέντρων. Συνδέονται και με σαμποτάζ  ή βανδαλισμούς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα