back to top
30.8 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

30.8 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς

Διαβάστε επίσης

Μαίνεται στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και με την βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο άνω των 20 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας νωρίς το πρωί.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα πυροσβέστη που προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να συνεχίσει το έργο της κατάσβεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα