back to top
33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Στην άμεση ανταπόκριση των επίγειων και εναέριων μέσων αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες το απόγευμα στη ΒΑ Αττική.

Η μεγαλύτερη ένταση της φωτιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα αυτή την ώρα είναι στο Γραμματικό, την Καλλιτεχνουπολη, την Πεντέλη και το Ντράφι. Ο Νεκτάριος Ανδριόπουλος θα μας ενημερώσει…

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Θεόδωρος Γιανναρος πυρομετεωρολογος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ αναμένεται να επικρατήσουν έως αργά το απόγευμα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης.

Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, το Παίδων Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η Μονή Πεντέλης.

Από χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά στην Αττική, ενώ με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση οικισμών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθεται το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο το κολυμβητήριο και δημοτικό κατάστημα Μελισσίων . Δύο αίθουσες για όσους πολίτες έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ανοιχτές και στον Δήμο Βριλησσίων και συγκεκριμένα επί της οδού Κισσάβου 11 και στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών. Από σήμερα και για όσο χρειαστεί το κλειστό Γυμναστήριο στο Κοντοπευκο Αγίας Παρασκευής (Δωριέων 20 και Κανάρη) θα δέχεται πυρόπληκτους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Ανοιχτό παραμένει και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης επί της οδού Λυκαβηττού 37 για τη φιλοξενία ζώων που απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις κα μάλιστα το πρωί βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου και ενημερώθηκε

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε :

«Κάθε καλοκαίρι χάνουμε τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές», .

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξη παιδιών στις κατασκηνώσεις Άγιου Ανδρέα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στην Αθήνα: Οι χώροι πρασίνου, σε Λυκαβηττό, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια και Ιλίσια θα παραμείνουν φυλασσόμενοι, ενώ επιπρόσθετα για τον Λόφο Λυκαβηττού παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε 24ωρη λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1595.

Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ακτοπλοΐα. Τουλάχιστον τρία πλοία που ήταν να δέσουν στη Ραφήνα θα καταπλευσουν στο Λαύριο . Πρόκειται για τα πλοία Superrunner jet, Andros queen και Θεολόγος Π.

Το θερμόμετρο της έντασης έχει εκτοξευτεί στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο κι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Χαμάς ζητά να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις».

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις τοπικά ισχυροί έως 7 μποφόρ, θερμοκρασία έως 36 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την ώρα, η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι, είναι 32 βαθμοί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα