back to top
33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια, καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική κατευθύνεται νότια. Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια ή προς Χαλάνδρι.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Ήδη έχουν εκκενωθεί το Παίδων Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και η Μονή Πεντέλης.

Απομακρύνθηκαν και 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τη δομή της Πεντέλης. Θα φιλοξενηθούν όσο χρειαστεί στο Κολυμβητήριο Μελισσίων.

Ως τώρα έχουν εκδοθεί 27 μηνύματα από το 112.

Περισσότερες από 40 είναι οι αναζωπυρώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, βελτιωμένη είναι η κατάσταση σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος και περιοδικά 33 εναέρια μέσα.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ο καπνός από την πύρινη λαίλαπα φτάνει τουλάχιστον τα 300 χιλιόμετρα μακριά, ενώ αποτυπώνεται και από φωτογραφίες της ΝΑΣΑ.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς. Σε ετοιμότητα και το ΕΚΑΒ. 15 άτομα μεταφέρθηκαν ως τώρα σε δομές υγείας.

Να μην επιστρέφουν στις πυρόπληκτες περιοχές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα μηνύματα του 112 κάλεσε τους κατοίκους τους η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μέσω του Αθήνα 9.84. Τόνισε πως όταν έρθει η κατάλληλη ώρα για επιστροφή, θα ενημερώσει σχετικώς η αστυνομία.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 250 απεγκλωβισμούς ανθρώπων.

Δωρεάν διέλευση τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα από σταθμούς διοδίων κοντά στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο, όπως και από τον κόμβο Υ8 της Περιφερειακής Υμηττού.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθενται μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αυτή την ώρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς οι πυρκαγιές προκαλούν ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο διαχειριστής ενημερώνει ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε πλήρη ετοιμότητα είναι περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική για να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης.

Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ακτοπλοΐα. Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλέουν προσωρινά όλα τα επιβατηγά πλοία, με εντολή του Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στην Αθήνα: Οι χώροι πρασίνου, σε Λυκαβηττό, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια και Ιλίσια θα παραμείνουν φυλασσόμενοι, ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λόφο Λυκαβηττού. Σε 24ωρη λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1595. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξη παιδιών στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρωί βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου και ενημερώθηκε.

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα μετέβη ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Πρέπει εδώ και τώρα να εκπονηθεί σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, έστω κι αυτή την τελευταία στιγμή, για να σταματήσει όλο αυτό το μέτωπο της πυρκαγιάς να καταστρέφει περιβάλλον, να καταστρέφει ζωές και περιουσίες ανθρώπων», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Να προσφέρει η Τουρκία βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η Παλαιστινιακή αρχή εκφράζει την ετοιμότητά της να στείλει ομάδες πολιτικής άμυνας να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Την ουκρανική εισβολή στη ρωσική επαρχία Κουρσκ σχολίασε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι με την επίθεση αυτή η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση του Κιέβου.

Η Βαρσοβία υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή 48 εκτοξευτών αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας. Οι εκτοξευτές θα παραχθούν στην Πολωνία, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό το διάστημα 2027-2029.

ΚΑΙΡΟΣ

Βοριάδες τοπικά ως 7 μποφόρ στην Αττική, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 36 βαθμούς Κελσίου. 34 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα