back to top
28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας για δεύτερο 24ωρο η Βορειανατολική Αττική. Η περίμετρος της φωτιάς είναι τεράστια και πλέον καίει μέσα σε πυκνοκατοικημένο ιστό, ενώ ξεσπούν διαρκώς νέες εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Πάτημα Βριλησσίων, Μαραθώνα και στις περιοχές του Διονύσου Καλλιτεχνειούπολη και Ανατολή. Πριν από λίγο κάτοικοι της περιοχής Δέση στον Γέρακα έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν, ενώ μια νέα φωτιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε ακαθάριστα οικόπεδα στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Και στις δύο περιπτώσεις επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν και εναέρια μέσα.

Στη μάχη με τις φλόγες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν περιοδικά 35 εναέρια μέσα.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν δυτικά του Νέου Βουτζά παραδόθηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι άλλοι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου πύρινου μετώπου στην Αττική. Στη χώρα μας έφτασε ένα ελικόπτερο Super Puma με κάδο που διέθεσε η Γαλλία, ενώ αύριο αναμένονται 2 Canadair από την Ιταλία και η επίγεια ομάδα με οχήματα από την Τσεχία. Αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Με στελέχη και οχήματα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνολικά 65 περιστατικά με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα έχουν αντιμετωπιστεί από χθες σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας αυτή τη στιγμή υπάρχει και κινητή μονάδα υγείας ώστε αν χρειαστεί να εξετάζονται ασθενείς έως ότου διακομιστούν σε κάποια μονάδα υγείας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Να μην επιστρέφουν στις πυρόπληκτες περιοχές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μέσω του Αθήνα 9.84. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η κατάλληλη ώρα για επιστροφή, θα ενημερώσει σχετικώς η αστυνομία. Η αστυνομία έχει διαθέρει μεγάλο αριθμό δυνάμεων για την απομάκρυνση των πολιτών που κινδυνεύουν.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθενται μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Ενεργά συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Δήμος Αθηναίων, οι υπηρεσίες του οποίου παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Δύο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων έχουν αποσταλεί για την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ανοιχτή για όσο χρειαστεί θα παραμείνει η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) προκειμένουν να φιλοξενήσει όσους επιθυμούν να καταφύγουν εκεί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 201 2334.

Ανοιχτές και οι εγκαταστάσεις στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα για να προσφέρουν στέγη και τροφή στους εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.

Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, για συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα πάνω από την Αττική με τους καπνούς να έχουν απλωθεί σε μια έκταση 300χλμ.

Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του σταθμού μας www.athina984.gr.

Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό για τους πυρόπληκτους συγκεντρώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στα κεντρικά γραφεία του στην οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, και στις κεντρικές αποθήκες του στην οδό Άστρους στον Κολωνό.

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν σε κεντρικά σημεία και οι δήμοι Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ηλιούπολης, Μοσχάτου-Ταύρου, Αγίου Δημητρίου, Παπάγου-Χολαργού, Δάφνης-Υμμητού και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι -μεταξύ άλλων- εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικός ορός, φυσικά δάκρυα – Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη υγιεινής, γάζες, επίδεσμους, μάσκες υψηλής προστασίας και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats και λουριά οδηγούς.

Τουλάχιστον 120 στύλοι ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζα, Λίμνη Μαραθώνα, Ραπεντώσα, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία όπου υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Αυτήν την ώρα επηρεάζονται 75 υποσταθμοί και ένα σύνολο περίπου 3.000 καταναλωτών.

Υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στον Βορειοανατολικό Τομέα Αττικής εξαιτίας των πυρκαγιών, έως και αύριο αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική καταγράφουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus και από τη ΝΑΣΑ.

Δωρεάν διέλευση από τα διόδια πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών. Ανοιχτά αμφίπλευρα τα διόδια Αφιδνών, Καπανδριτίου και της Αττικής Οδού από τους Κόμβους Μεταμόρφωσης και της περιφερειακής Υμηττού προς Αεροδρόμιο και Μαρκόπουλο.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας καταπλέουν προσωρινά όλα τα επιβατηγά πλοία, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων επισκέφθηκε εκ νέου νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή για να αναφέρουμε τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει την φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος μετέβη νωρίτερα στο Συντονιστικό για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις.

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρέπει εδώ και τώρα να εκπονηθεί σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, έστω κι αυτή την τελευταία στιγμή, για να σταματήσει όλο αυτό το μέτωπο της πυρκαγιάς να καταστρέφει περιβάλλον, να καταστρέφει ζωές και περιουσίες ανθρώπων», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τον Βαρνάβα, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η φωτιά.

«Γι αυτό το ασυγχώρητο έγκλημα είναι υπόλογη και υπαίτια η κυβέρνηση και η δικαστική-εισαγγελική ηγεσία», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πολύ υψηλός και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: Νέο περιστατικό γυναικοκτονίας λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στη συνοικία Παγκράτι Λαμίας. Ένας 67χρονος σκότωσε την γυναίκα του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οι γείτονες ενημέρωσαν την αστυνομία για πυροβολισμούς σε ένα σπίτι. Φτάνοντας οι αστυνομικοί αντίκρυσαν το ζευγάρι σε ένα λουτρό αίματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προετοιμαστεί για τυχόν επιθέσεις του Ιράν και των συμμάχων του «αυτήν την εβδομάδα» εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, με φόντο τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε κατά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

ΚΑΙΡΟΣ Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 31 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα