back to top
31.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 08:00

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπη με μικροεστίες πυρκαγιάς είναι η Πυροσβεστική στη ΒΑ Αττική με εξαίρεση την αναζωπύρωση λίγο πριν από τις 5 το πρωί στη Νέα Μάκρη μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια στην περιοχή του Ερυθρού οπότε ήχησε και το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα. Η φωτιά καίει σε πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα. Στην περιοχή της Νέας Μάκρης επιχειρούν εναέρια μέσα και προς ώρας ο κίνδυνος για τα χειρότερα φαίνεται να έχει αποφευχθεί. «Η εικόνα είναι βελτιωμένη» είπε πριν από λίγο μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Ισίδωρος Μέξης Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης.

Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα και στον αστικό ιστό και στην περιοχή των Βριλησσίων όπου ωστόσο σε μια δραματική εξέλιξη που έγινε γνωστή τα ξημερώματα…μια γυναίκα εντοπίστηκε απανθρακωμένη. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές πρόκειται για αλλοδαπή η οποία δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από το κτίριο της επιχείρησης που κάηκε, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Χθες το βράδυ κάηκε ένα εργοστάσιο ξυλείας στην περιοχή Δέση στον Γέρακα όπου ωστόσο χρειάστηκε να μετακινηθούν οι κάτοικοι της περιοχής γιατί ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά στην κατασβεσή της και υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί στα σπίτια της περιοχής.

«Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για εμάς έχει περάσει στην περιοχή της Δέσης» είπε μιλώντας στον Αθηνα 9.84 ο δήμαρχος Παλλήνης Χρηστος Αηδόνης.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης καθώς και τεράστια δασική έκταση.

Στη μάχη με τις φλόγες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν περιοδικά 35 εναέρια μέσα.

Χθες το απόγευμα η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με αίτημα τη συνδρομή με εναέρια και επίγεια μέσα. Ήδη έχουν ανταποκριθεί Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Στη χώρα μας έφτασε ήδη το ελικόπτερο Super Puma από τη Γαλλία, η οποία στέλνει επιπλέον 200 πυροσβέστες και 28 οχήματα.

Δύο νεαρά άτομα συνελήφθησαν για τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Προανάκριση διενεργεί για την υπόθεση το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Περιπολίες στα καμμένα πραγματοποιούν από χθες αστυνομικοί υπό τον φόβο επιτήδειων που θα επιχειρήσουν να μπουν σε οικίες από όπου έχουν αναχωρήσει οι ιδιοκτήτες του λόγω της φωτιάς. « Όταν εκκενώνεται οικισμός το βάρος πεφτει στη ελληνικη αστυνομια για αυτο και οι αστυνομικοι έμειναν έξω από σπίτια στα καμένα» είπε μιλώντας στον Αθηνα 984 η Κωνσταντινα Δημογλίδου, εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καποια καταγγελία έως αυτή την ωρα. Αναφορικά με τους απεγκλωβισμούς ανθρώπων αλλά και ζωων η κ Δημογλίδου είπε ότι ξεπέρασαν τους 400.

Συνολικά 65 περιστατικά με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα έχουν αντιμετωπιστεί από την Κυριακή σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας υπάρχει και κινητή μονάδα υγείας ώστε αν χρειαστεί να εξετάζονται ασθενείς έως ότου διακομιστούν σε κάποια μονάδα υγείας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν έχουν διατεθεί -μεταξύ άλλων- το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Ενεργά συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Δήμος Αθηναίων, οι υπηρεσίες του οποίου παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο.

Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, για συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Τουλάχιστον 120 στύλοι ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις πυρόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στη Βορειοανατολική Αττική και σήμερα αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας καταπλέουν προσωρινά από χθες όλα τα επιβατηγά πλοία, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Σε άλλες ειδήσεις o οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε χθες Δευτέρα κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από το επίπεδο «Α+» στο «Α», εξαιτίας του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είναι ενδεχόμενο «να διαρκέσει ως το 2025», κατ’ αυτόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την Γάζα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δύο σημαντικές κρίσεις στην αφρικανική ήπειρο είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 29 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα