back to top
27.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

27.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη στις 6 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση από το μέτωπο των πυρκαγιών στην Αττική.

Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια.

Το ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα σπίτια που χαρακτηρίζονται κόκκινα και 5.000 ευρώ για αυτά που χαρακτηρίζονται κίτρινα. Συνολικά λαμβάνονται 15 μέτρα. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τόνισε πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πως οι δήμοι, με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

Από τη φωτιά που μπήκε σε αστικό ιστό έχασε τη ζωή της μια γυναίκα η οποία εγκλωβίστηκε στην επιχείρηση που εργαζόταν στο Πάτημα Βριλησσίων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Βαρνάβα, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Παλλήνης. Το μοναδικό οδικό τμήμα που παραμένει κλειστό είναι η λεωφόρος Διονύσου, από τη Δροσιά έως τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για την περιοχή Ερυθρός όπου λίγο πριν από τις 5 το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά και ήχησε και πάλι το 112.

Στοιχεία για τον αριθμό των εναέριων μέσων κατάσβεσης, που επιχείρησαν στις πυρκαγιές της Αττικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του ότι «ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια». «Τόσο από ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης, όσο και από μαρτυρίες κατοίκων, αμφισβητείται ο αναφερόμενος αριθμός των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν», τονίζει ο κ Κασσελάκης.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πώς η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος βρέθηκε το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα.

“Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο κ Ανδρουλάκης.

Η ίδια φωτιά με την ίδια πορεία, ξεκινώντας από το ίδιο σημείο, επαναλαμβάνεται στην περιοχή από το 1995, το 1998, το 2009 και παρόλα αυτά καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο «Talk Radio 98.9».

Σε πυρόπληκτες περιοχές, δομές φιλοξενίας πληγέντων και περίθαλψης ζώων, καθώς και σε πυροσβεστικούς σταθμούς μεταβαίνει σήμερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη μεγάλη φωτιά της Αττικής κάηκε έκταση 85 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναφέρει το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

Σε επτά καλοκαίρια, από το 2017 έως και το 2023, έχει καταστραφεί το 33% των δασών της Αττικής, δηλαδή το 1/ 3, είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς. Συνολικά 65 περιστατικά με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα έχουν αντιμετωπιστεί από την Κυριακή σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595.

Σε ισχύ και σήμερα η υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στη Βορειοανατολική Αττική με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Στο λιμάνι της Ραφήνας καταπλέουν και αποπλέουν κανονικά σήμερα τα πλοία, που χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς είχαν εκτραπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Πρόστιμα 4.640 ευρώ επιβλήθηκαν στους δύο ανήλικους που συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για πυρκαγιά από πρόθεση στην Τερψιθέα του δήμου Γλυφάδας.

Οι δύο δράστες, καθώς και οι κηδεμόνες τους, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν σήμερα κοντά σε δύο εμπορικά πλοία ανοικτά της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν δύο υπηρεσίες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Πρόσθεσαν επίσης ότι από τις εκρήξεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Στη Δυτική Όχθη, έγινε γνωστό από μη κυβερνητική οργάνωση, ότι ο 18χρονος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό είχε απελευθερωθεί τον Νοέμβριο σε ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο νεαρός εξουδετερώθηκε επειδή πυροβόλησε Ισραηλινό.

Και ο καιρός: Βοριάδες ως 6 μποφόρ σήμερα στην Αττική, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 37 βαθμούς Κελσίου. 35 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα