back to top
36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών από το πύρινο μέτωπο της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ η μάχη πυρόσβεσης συνεχίζεται σε διάσπαρτες εστίες. Πάνω από 100 κτίρια, κυρίως σπίτια αλλά και επιχειρήσεις, κάηκαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Η φωτιά κατέστρεψε τουλάχιστον 100.000 στρέμματα. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες όταν εγκλωβίστηκε στην επιχείρηση που εργαζόταν στο Πάτημα Βριλησσίων. Θύματα και τα ζώα. 156 φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Σε επτά καλοκαίρια, από το 2017 έως και το 2023, έχει καταστραφεί το 33% των δασών της Αττικής, δηλαδή το 1/ 3, είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύσκεψη στις 6 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση από το μέτωπο των πυρκαγιών στην Αττική.

Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Το ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα σπίτια που χαρακτηρίζονται κόκκινα και 5.000 ευρώ γι αυτά που χαρακτηρίζονται κίτρινα. Συνολικά λαμβάνονται 15 μέτρα. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, με σκοπό την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν συγκροτούνται εντός της ημέρας στην Περιφέρεια Αττικής με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά. Αυτή την ώρα σύσκεψη στην Περιφέρεια, για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

“Αντιμετωπίσαμε το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους σκηνικό” είπε στην πρωινή ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης κια Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και ότι με τη βοήθεια του 112 εκκενώθηκαν 45 περιοχές, ενώ αναφέρθηκε ξανά στον χρόνο αντίδρασης όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, λέγοντας ότι ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 από οχήματα της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά στοιχεία για τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από την Κυριακή ως σήμερα στην Αττική έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο».

Σε έμπρακτη στήριξη των πληγέντων καλεί ο Στέφανος Κασσελάκης όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρίσκονται στην πρωτεύουσα. “Όσο έχουμε ένα ανάλγητο, αδιάφορο και κυνικό Κράτος, το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο», γράφει σε νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το περιβάλλον και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης και συντονισμού” τονίζουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς και ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χάλαρης.

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να “ξεπλένει” άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού” κράτους, δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

“Ας ασχοληθεί πρώτα με τα στοιχειώδη του δήμου του: μήπως για αρχή μαζέψει κανένα σκουπίδι και ακολούθως ας ρίξει 5 βαθμούς την θερμοκρασία της Αθήνας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά” απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Δεν γίνεται το 2024 να επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση και τελικά η φωτιά να σταματά στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας” δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο «Talk Radio 98.9».

Πυρόπληκτες περιοχές και δομές φιλοξενίας πληγέντων και περίθαλψης ζώων επισκέπτεται σήμερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την παραίτηση του Βασίλη Κικίλια ζητά η Νέα Αριστερά, χαρακτηρίζοντάς τον υπουργό των επικοινωνιακών σόου και της απόλυτης ανικανότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την άμεση ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής προστασίας στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια. O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κρίσεων, Ουιβάρι Μπάλας, δήλωσε μάλιστα ότι το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, λειτούργησε «με προληπτικό πνεύμα». Ανέφερε ότι κάποιες δυνάμεις μετακινήθηκαν και επιχειρούσαν στην Αττική από την Κυριακή, ενώ το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Σε επιφυλακή όλο το 24ωρο οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στη γραμμή 1595 για έκτακτη ανάγκη.

Επαναλειτουργούν από αύριο οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Συνελήφθη στη Μύκονο ζευγάρι αλλοδαπών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και πλαστογραφία. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν εισέλθει στη χώρα μας χρησιμοποιώντας πλαστά δελτία ταυτότητας με σκοπό να πετύχουν το νόμιμο της διαμονής τους, αλλά και να αποκρύψουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων στρατιωτικών εξελίξεων στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε η εκπρόσωπός του διεθνούς οργανισμού. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές για θάνατο τεσσάρων αμάχων, τον τραυματισμό ενός πολεμικού ανταποκριτή και μιας γυναίκας που ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, η Ουκρανία είχε υπό τον έλεγχό της μέχρι και χθες το βράδυ 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Το Κίεβο δήλωσε πάντως δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν επιδιώκει να «προσαρτήσει» ρωσικά εδάφη.

ΚΑΙΡΟΣ

Βοριάδες ως 6 μποφόρ σήμερα στην Αττική, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 37 βαθμούς Κελσίου. 36 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα