back to top
35.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

35.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αυτήν την ώρα στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις καταστροφές από τη μεγάλη φωτιά στην βορειοανατολική Αττική και για την αρωγή στους πυρόπληκτους, την ώρα που συνεχίζεται η πυρόσβεση σε διάσπαρτες εστίες. Ήδη, το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται το πλαίσιο κρατικής αρωγής τόσο για την Αττική όσο και για άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Ανακοινώθηκαν 14 μέτρα και έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 4,7 εκ. ευρώ προς τους πληγέντες δήμους. Αναλυτικά όλα τα μέτρα στην ιστοσελίδα του σταθμού μας www.athina984.gr. Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών ξεκίνησαν σήμερα. Περισσότερα από 100 κτίρια, σπίτια και επιχειρήσεις καθώς και 100 χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτονται από χθες αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτεσης ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πυρκαγιά. Την αποπομπή Κικίλια ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με ανάρτησή του απάντησε στην αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κρατική αρωγή». Χαρακτηρίζει «ψευδή» την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στο μέτωπο και υπεραμύνεται της προτεραιότητας που δίδεται στις προληπτικές εκκενώσεις περιοχών, οι οποίες απειλούνται, επικαλούμενος τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και με νέα ανακοίνωσή του καλεί το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Νωρίτερα το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία αναφέροντας ότι αυτά «δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο».

«Το περιβάλλον και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης και συντονισμού” τονίζουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς και ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χάλαρης.

Για δύο μέρες «μαινόταν ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας, ακόμα, ότι «οι αρχικοί υπολογισμοί δείχνουν μια νεκρή γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη, δεκάδες καμένα σπίτια, επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πρασίνου».

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να “ξεπλένει” άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού” κράτους, δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

«Ας ασχοληθεί πρώτα με τα στοιχειώδη του δήμου του: μήπως για αρχή μαζέψει κανένα σκουπίδι και ακολούθως ας ρίξει 5 βαθμούς την θερμοκρασία της Αθήνας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Η ειρωνική ανακοίνωση της ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν έχει συναίσθηση της τραγικής κατάστασης που βίωσαν οι πολίτες της Αττικής και ότι έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή. Έχουν χάσει πια και τη στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Τέλος εποχής», ανταπαντά το γραφείο Τύπου του Χάρη Δούκα.

Επαναλειτουργούν από αύριο οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στις Μούσγες Πηλίου, σε δασική έκταση. Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων και δύο εναέρια μέσα.

Ξεκίνησε η παραγωγή δώδεκα πυροσβεστικών αεροσκαφών για τον μόνιμο στόλο rescEU, έπειτα από τις συμφωνίες που υπέγραψαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ με την Canadian Commercial Corporation. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα αεροσκάφη θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Επιτροπή και «θα αποτελέσουν τη νέα ραχοκοκαλιά του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών». «Αυτό συνάδει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου πυροσβεστικού στόλου rescEU που θα φιλοξενείται από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τραγωδία στη Χαλκιδική με μια 8χρονη νεκρή σε πισίνα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το κορίτσι εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα κατασκήνωσης στο πρώτο πόδι, στην περιοχή Κρυοπηγή, της Χαλκιδικής. Το παιδί διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης έχει αναλάβει το ΑΤ Κασσάνδρας.

Συγκέντρωση-καταγγελία για τη νέα καταστροφή της Αττικής οργανώνει η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στις 8 στην πλ. Συντάγματος.

Στο Ισραήλ, οι στρατιωτικοί εισαγγελείς ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι και να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 22 Αυγούστου οι πέντε στρατιώτες που κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Ένα βίντεο που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και έδειχνε Ισραηλινούς στρατιώτες να βιάζουν ομαδικά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο προκάλεσε σοκ σε μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να εμποδίσουν τις συλλήψεις τους.

Εκθέσεις και αναφορές πολλών οργανισμών κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, και σημειώνονται τακτικά περιστατικά κακοποίησης, βασανιστηρίων, σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Τη σουηδική Μάλμε αντιμετωπίζει στις 8 και μισή ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας σε αγώνα ρεβάνς για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο παιχνίδι στη Σουηδία είχε λήξει ισόπαλο 2-2

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος προβλέπεται αύριο στην Αττική. ‘Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά το μεσημέρι – απόγευμα 5 τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 35 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα