back to top
34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Η Ολυμπιακή σημαία έφθασε στο Λος Άντζελες

Διαβάστε επίσης

Η Ολυμπιακή σημαία έφθασε στο Λος Άντζελες, όπου οι αρχές έχουν στην διάθεση τους, τέσσερα χρόνια για να προετοιμάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Η δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Κάρεν Μπας, επέβαινε στο αεροπλάνο που έφερε το λογότυπο «LA 2028», πριν παρελάσει στην άσφαλτο με το έμβλημα των πέντε κύκλων, συνοδευόμενη από αρκετούς Αμερικανούς αθλητές.

Μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην γαλλική πρωτεύουσα, που θεωρήθηκαν ευρέως ως αθλητική, λαϊκή και πολιτιστική επιτυχία, η Μπας τόνισε πως το Λος Άντζελες έχει «πολλά να μάθει» από το Παρίσι, ιδίως σχετικά με την ικανότητά του να διοργανώνει «Ολυμπιακούς Αγώνες για όλους» με προγραμματισμένες παράπλευρες δραστηριότητες για όσους δεν διαθέτουν εισιτήρια.

«Αισθανόμαστε την πίεση να διασφαλίσουμε ότι η πόλη μας και η περιοχή μας είναι προετοιμασμένες», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα πρέπει «να πατήσουμε το γκάζι».

Λίγο πριν την προσγείωση του αεροσκάφους, ένας σεισμός 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στα προάστια της πόλης, λειτούργησε ως… υπενθύμιση των μοναδικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η «Πόλη των Αγγέλων».

«Πρέπει προφανώς να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για γεγονότα όπως ένας σεισμός, αλλά πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για κλιματικά γεγονότα», σε μια Καλιφόρνια που πλήττεται όλο και περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, επεσήμανε η Μπας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι αναμφίβολα οι μεταφορές.

Η Μπας έχει δηλώσει ότι θέλει «Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς αυτοκίνητο», μια κάτι παραπάνω από φιλόδοξη υπόσχεση καθώς οι Καλιφορνέζοι είναι… εθισμένοι στα προσωπικά τους οχήματα, σε μια μεγαλούπολη συνυφασμένη με γιγάντιους αυτοκινητόδρομους όπου η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Είμαι δύσπιστος ότι μπορούμε πραγματικά να το πετύχουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Μουρ, ειδικός μεταφορών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Το δίκτυο του μετρό (5 γραμμές με μειωμένη χωρητικότητα) και τα τρένα είναι μικροσκοπικά για την κομητεία του Λος Άντζελες και τους δέκα εκατομμύρια κατοίκους της. Ως εκ τούτου, οι αρχές σχεδιάζουν να φέρουν 3.000 επιπλέον λεωφορεία από όλη την χώρα και να δημιουργήσουν δεσμευμένες λωρίδες κυκλοφορίας.

Η οργανωτική επιτροπή αναφέρει μόνο μια «προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς»: κανείς δεν θα εμποδίζεται να οδηγεί, αλλά δεν θα υπάρχει απαραίτητα χώρος στάθμευσης σε όλους τους Ολυμπιακούς χώρους.

Την τελευταία φορά που το Λος Άντζελες φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, αποφεύγοντας έναν… εφιάλτη.

«Εάν οι κάτοικοι υιοθετήσουν την ίδια στρατηγική το 2028 και εγκαταλείψουν την πόλη, τότε αυτό θα ελευθερώσει χώρο στον δρόμο», ελπίζει ο κ. Μουρ.

Το Λος Άντζελες πρέπει επίσης να βελτιώσει το αεροδρόμιο του, η πρόσβαση στο οποίο εύκολα γίνεται δοκιμασία. Ένα αυτόματο λεωφορείο για την μεταφορά των επισκεπτών εκεί υπόσχεται για το 2026, τη χρονιά που η πόλη θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βόρεια Αμερική.

Όπως φαίνεται σ’ ένα βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της Τελετής Λήξης στο Παρίσι, με τον Τομ Κρουζ να πέφτει με αλεξίπτωτο για να μεταφέρει την Ολυμπιακή σημαία στα «γιγάντια γράμματα» του Χόλυγουντ, το Λος Άντζελες βασίζεται στην φήμη του ως η πρωτεύουσα του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας του πλανήτη.

Η πόλη έχει στο DNA της όλα όσα χρειάζεται για να καταστήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιτυχείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέινολντ Χούβερ, γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής: «Είμαστε δημιουργικοί, έχουμε Ιστορία, έχουμε αθλητισμό, έχουμε διαφορετικότητα».

Εκτός από τη «δύναμη των αστεριών» του, η City of Angels θα μπορεί να βασιστεί σε μια σειρά από εντυπωσιακούς αθλητικούς χώρους, ιδανικούς για να καλύψει την ζέση των Αμερικανών φιλάθλων, αλλά και των φίλων του αθλητισμού απ’ όλο τον κόσμο.

Το ιστορικό Κολοσσαίο, που χρησιμοποιήθηκε ήδη το 1932 και το 1984, θα φιλοξενήσει τα αθλητικά γεγονότα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν γυμναστική στο περίφημο Staples Center, την έδρα της ομάδας μπάσκετ των Λέικερς ή να ανακαλύψουν το Intuit Dome, ένα ολοκαίνουργιο στάδιο που ανοίγει την Πέμπτη και θα αποτελεί την έδρα των Κλίπερς.

Αλλά πίσω από τη λαμπερή πρόσοψή του, το Λος Άντζελες έχει επίσης περισσότερους από 75.000 άστεγους, σε μια Καλιφόρνια όπου οι τιμές των ακινήτων είναι απαγορευτικές.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Μπας έχει θέσει αυτό το θέμα ως προτεραιότητα, εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα διαμονής που αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

Ο συνολικός αριθμός των αστέγων μειώθηκε ελαφρά το 2024, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, και ο αριθμός των ατόμων που κοιμόντουσαν εκτός οικίας, μειώθηκε κατά 5,1% από έτος σε έτος.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα