back to top
36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Νέα πρόκληση από τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Νετανιάχου

Διαβάστε επίσης

Ο γνωστός για τις εμπρηστικές προκλήσεις ακροδεξιός έποικος και μέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου στην θέση του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ βρέθηκε σήμερα μαζί με χιλιάδες ακόμη Εβραίους που προσευχήθηκαν, χόρεψαν και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία στην Πλατεία των Τζαμιών με την ευκαιρία της Τισά Μπε’ Αβ, ημέρας πένθους για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου ιερού ναού στην Ιερουσαλήμ.

Το πρωί, «περί τους 2.250 Εβραίοι προσευχήθηκαν, χόρεψαν και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία» στην Πλατεία, δήλωσε εκπρόσωπος της Waqf, της ιορδανικής αρχής που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς θρησκευτικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση για να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία προσωπική πολιτική κανενός υπουργού στο Όρος του Ναού – ούτε του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, ούτε οποιουδήποτε άλλου υπουργού».

«Το σημερινό γεγονός στο Ορος του Ναού αποτελεί εξαίρεση από το στάτους κβο», διαβεβαιώνει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το στάτους κβο που ισχύει από την κατάκτηση και κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 υπαγορεύει ότι οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς να προσεύχονται.

Ο κανόνας αυτός τηρείται όλο και λιγότερο από τους ακραίους εθνικιστές Εβραίους.

Ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ διοικείται από τον Ιορδανία, αλλά η πρόσβαση ελέγχεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Σήμερα, «η ισραηλινή αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο παρά σε ελάχιστους μουσουλμάνους πιστούς, επιβάλλοντας περιορισμούς για την είσοδο στο τέμενος Αλ-Ακσα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Waqf που δεν κατονομάσθηκε.

Ο Μπεν-Γκβιρ «εποπτεύει τον εξεβραϊσμό» του ιερού τόπου «και συμβάλλει στην μεταβολή της κατάστασης στο Αλ-Ακσα αντί να τηρεί τις διεθνείς συνθήκες με την Ιορδανία για το στάτους κβο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καταγγέλλει «κλιμάκωση» και «προκλήσεις» κάνοντας λόγο για «παράνομες εισόδους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιβολή πλήρους ισραηλινού ελέγχου και εξεβραϊσμού» των τόπων «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σε βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος ο Μπεν-Γκβιρ, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις «μεγάλες προόδους στην διακυβέρνηση, την κυριαρχία και για τον αριθμό των Εβραίων» που προσέρχονται για να προσευχηθούν.

Αναφέρεται στον πόλεμο στην Γάζα δηλώνοντας ότι «ο πόλεμος αυτός πρέπει να κερδηθεί και όχι να τρέχουμε σε συνομιλίες στην Ντόχα και το Κάιρο».

«Πρέπει να τους νικήσουμε, να τους γονατίσουμε, μπορούμε να νικήσουμε την Χαμάς», είπε.

Το Τισά Μπε’ Αβ είναι η ημέρα μνήμης της καταστροφής των δύο ναών, από τους Βαβυλωνίους το 585 π.Χ και στην συνέχεια από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής, οι εβραίοι νηστεύουν για 25 ώρες. Η φετινή νηστεία του Τισά Μπε’ Αβ ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα