back to top
34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Σ. Σταθόπουλος: Από τον Απρίλιο 3.600 φωτιές, πέρυσι ήταν 2.000-Περισσότερες οι πυρκαγιές και σε συντομότερο χρόνο

Διαβάστε επίσης

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες από τον Βαρνάβα, τον Διόνυσο μέχρι την Νέα Μάκρη, έως την Πεντέλη και τα Καλύβια, συνεχίζουν να δίνουν για τρίτη ημέρα  πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, στη ΒΑ Αττική. Οι άνεμοι είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά δεν έχουν κοπάσει. Τα ξημερώματα υπήρξε αναζωπύρωση στη Νέα Μάκρη και εκκένωση του οικισμού Ερυθρός, ενώ θρήνος επικρατεί για την άτυχη γυναίκα η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη χθες (Δευτέρα 12 Αυγούστου) σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Στη χώρα μας στέλνουν βοήθεια – μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- δυνάμεις από την Γαλλία, την Ιταλία, την Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και την Ρουμανία.

Για μια δύσκολη κατάσταση, ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί,  έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Γενικός Γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος, ενώ  εκτίμησε ότι η σημερινή ημέρα φαίνεται να είναι καλύτερη συγκριτικά με την χθεσινή.

«Χτυπήθηκε μια περιοχή που δεν είχε πληγεί στο παρελθόν, όπως  αυτή του Βαρνάβα. Δυστυχώς, η πυρκαγιά είχε επίπτωση και στον αστικό ιστό, καθώς κατέληξε στα Άνω Βριλήσσια και στο Πάτωμα Χαλανδρίου. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι τόσο εύκολη η αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε στον Γιώργο Αποστολίδη .

Σύμφωνα με τον κ Σταθόπουλο  «Προηγήθηκαν 70 μέρες υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους…. Υπάρχει ύφεση αυτή τη στιγμή, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από την Πέμπτη 15 Αυγούστου μέχρι και την  Κυριακή 18 του μηνός, θα επικρατήσουν ξανά δυνατοί άνεμοι. Όλα αυτά κάνουν δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους της αυξημένης επιφυλακής που χρειάζεται και της πραγματικότητας την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτεία, πρόσθεσε ότι «από τον Απρίλιο έχουν ξεσπάσει 3600 φωτιές. Πέρυσι είχαμε 2000 φέτος είχαμε κοντά στις 4000. Αυτό είναι το δεδομένο. Περισσότερες φωτιές που εκδηλώνονται νωρίτερα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα