back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη ΒΑ Αττική. Νωρίτερα το πρωί μικρές εστίες φωτιάς αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως στην περιοχή Ερυθρός της Νέας Μάκρης . Στην περιοχή επιχειρούν και πτητικά μέσα ενώ δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, κάτι που ευνοεί τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου οι ιδιοκτήτες των πυρόπληκτων κτιρίων της Αττικής μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για με ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το αν τα κτίρια έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα ή μερικώς κατοικήσιμα, δηλαδή κόκκινα ή κίτρινα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευών, καθώς και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την μεγάλη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική μπορεί να γίνει από σήμερα και στους Δήμους Μαραθώνος, Ωρωπού, Διονύσου, Παλλήνης, Ραφήνας Πικερμίου, Πεντέλης, Βριλήσσιων, Χαλανδρίου και Μεγαρέων.

Ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα αρμόδια τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες προβλέπεται και η αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες . Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Χθες κατά την πρώτη τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φέρεται να είπε :«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, δυστυχώς με τις συνθήκες να γίνονται όλο και δυσκολότερες», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας . Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων».

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «για ακόμα μια φορά κρύφτηκε πίσω από τις «δύσκολες συνθήκες».

«Αν ο Πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την καταστροφική πυρκαγιά που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού », υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, μαίνεται η αντιπαράθεση Κασσελάκη – Μαρινάκη για τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης

Την αποπομπή του υπουργού κλιματικής κρίσης Βασίλη Κικίλια ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εργαλειοποίηση της πυρκαγιάς καταλογίζει στην αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στη διεθνή επικαιρότητα, ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια, ανακοίνωσε πως κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία με στόχο αρκετές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων αυτή του Κουρσκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ενέκρινε, χθες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων. Η απόφαση ελήφθη παρά τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. «Στον αέρα» είναι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τις 15 Αυγούστου την ωρα που Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι η χώρα του ξεκίνησε εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου κατά του Ισραήλ. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε χθες, ότι ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλινκεν ανέβαλε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Στην εσωτερική επικαιρότητα και πάλι… για απαράδεκτο εμπαιγμό κατηγορεί την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ο δήμος Αθηναίων σχετικά με το πρόγραμμα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ ενώ είχε εγκρίνει τον Μάιο την πρόσληψη 72 ατόμων και ο δήμος είχε δεσμεύσει τις σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, στις 8 Αυγούστου και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει.

Ο δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για ακατανόητη απόφαση της Δ.ΥΠ.Α. με την οποία στερείται η δυνατότητα εργασίας σε 72 δικαιούχους καθώς και η ενίσχυση του Δήμου με απαραίτητο εργατικό δυναμικό σε κρίσιμες υπηρεσίες του.

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι Παιδικές Κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα η ομαδάρχισσα του 8χρονου κοριτσιού που βρήκε τραγικό θάνατο χθες το απόγευμα σε πισίνα κατασκήνωσης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Και ο καιρός: Αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου. 27 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα