back to top
33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μετά το μεσημέρι στο Κατάρ με στόχο κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας η οποία εφόσον επιτευχθεί θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ συνομίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκρί και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε τη σημασία της μείωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Από την πλευρά της η Χαμάς επαναβεβαίωσε τη θέση της, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα πρέπει να συνοδευτεί από την «πλήρη» αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του 23χρονος και τραυματίστηκε δεύτερος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε εξέλιξη η διαδικασία προς του Δήμους για την κατάθεση δικαιολογητικών από τους πυρόπληκτους της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου στη ΒΑ προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση. Την ίδια ώρα οι δήμοι σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις αλλά και για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών.

«Λαμπάδιασε προχθές το βράδυ ένα δέντρο. Και εχθές είχαμε μία φωτιά από γκαζάκι μέσα στην δημοτική ενότητα Μελισσίων. Υπήρξε φωτιά και σε ένα άλλο σημείο. Ευτυχώς έχουμε το νου μας τρέχουμε, καλούμε την πυροσβεστική και με τις δικές μας δυνάμεις, να τις σβήσουμε», είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 η Νατάσσα Κοσμοπούλου , Δήμαρχος Πεντέλης. Το επόμενο διάστημα προσέθεσε θα χρειαστεί να γίνουν κορμοδέματα και για το λόγο αυτό τέσσερα συνεργεία από την Δευτέρα θα αρχίσουν να κόβουν καμένους κορμούς.

Εν τω μεταξύ, παρατείνονται έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και οι δόσεις ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τις 11 Αυγούστου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε 14 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Κυκλάδες. Στην πρόγνωσή της για τον καιρό, η ΕΜΥ κάνει λόγο για τοπικά θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε γύρω στις 02:20 τα ξημερώματα σε μάντρα αυτοκινήτων στη Νέα Ερυθραία, επί της λεωφόρου Θησέως. Στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της αστυνομίας περισυνέλλεξαν υπολείμματα του μηχανισμού και τα μετέφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες μπροστά από την έκθεση αυτοκινήτων πέρασε νωρίτερα μία μοτοσυκλέτα με δύο επιβαίνοντες.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα έξω από επιχείρηση στο Καματερό από αγνώστους που επέβαιναν σε όχημα. Στο σημείο βρίσκεται μια καφετέρια και ένα ψητοπωλείο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός.

Πυρκαγιά προκλήθηκε χθες βράδυ από άγνωστη αιτία σε συνεργείο αυτοκινήτων στη συμβολή της λεωφόρου Μεσογείων με την οδό Σκύρου. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην επιχείρηση και ένα όχημα καταστράφηκε

Οι αρχές της Κίνας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης της κίνησης προσώπων κι εμπορευμάτων προς την επικράτεια από κράτη ή περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της mpox (της πρώην ευλογιάς των πιθήκων) για έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία τελωνείων.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ταξιδιώτες από χώρες όπου έχουν καταγραφτεί κρούσματα θα υποχρεούνται να δηλώσουν εγγράφως αν είχαν επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς ή αν παρουσιάζουν οι ίδιοι συμπτώματα.

Χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως τις επόμενες ημέρες θα εντοπιστούν περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

Ήδη η Σουηδία ανακοίνωσε το πρώτο -εκτός Αφρικής- κρούσμα της πιο μεταδοτικής και επικίνδυνης μετάλλαξης της νόσου, Clade1. Σύμφωνα με τη σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο φορέας μολύνθηκε κατά την διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου καταγράφεται σημαντική έξαρση.

Στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο: Η Ρωσία συνέχισε και χθες τις επιθέσεις της σε ουκρανικά εδάφη. Πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέσκ και της Χερσώνας.

Από την πλευρά του, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ελέγχει 82 κοινότητες στην περιφέρεια του Κουρσκ συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούντζα και ότι έχει καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στην περιοχή εγκαταστάθηκε μια ουκρανική στρατιωτική διοίκηση.

Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, με τις Αρχές να συνιστούν στους κατοίκους με μηνύματα που εστάλησαν να παραμείνουν ψύχραιμοι και να καταφύγουν σε ασφαλές σημείο κοντά τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός έχει εστιακό βάθος 15,4 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά της πόλης Χουάλιεν.

Σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 100 Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους, διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την ερχόμενη Δευτέρα. Η είσοδος σε επιλεγμένα μνημεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στον ισότοπο του υπουργείου Πολιτισμού culture.gov.gr.

Και ο καιρός: Αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 30 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα