back to top
36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα της ιογενούς λοίμωξης Μpox (γνωστή παλαιότερα και ως ευλογιά των πιθήκων) σε αφρικανικές χώρες και η γρήγορη εξάπλωσή της εκτός της ηπείρου αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την πρόσβαση σε περισσότερα ιατρικά μέσα και τη χρηματοδότηση των τοπικών αρχών στην Αφρική ώστε να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως τις επόμενες ημέρες θα εντοπιστούν περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη με τη Σουηδία να έχει ήδη ανακοινώσει κρούσμα της πιο μεταδοτικής και επικίνδυνης μετάλλαξης της νόσου, Clade1. Σύμφωνα με τη σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο φορέας μολύνθηκε κατά την διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου καταγράφεται σημαντική έξαρση.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι και το Πακιστάν εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό της ευλογιάς mpox, Η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προσπαθούν να γεφυρώσουν οι νέες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα στο Κατάρ, με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του 23χρονος και τραυματίστηκε δεύτερος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, τις συνθήκες πνιγμού της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική εξακολουθούν να διερευνούν οι Αρχές, την ώρα που ο νόμιμος εκπρόσωπος ακόμη αναζητείται. Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, το κοριτσάκι φαίνεται πως έχασε τη ζωή του, την ώρα που στην πισίνα κολυμπούσαν και άλλα παιδιά, ενώ στο χώρο, υπήρχε ναυαγοσώστρια και η ομαδάρχισσα.

Πρωτοβουλία για την εκπόνηση διάσωσης της Αττικής, με φόντο και την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, με επιστολή που έστειλε στους άλλους διεκδικητές της προεδρίας του κινήματος.

Στην επιστολή του ο κ Δούκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι περισσότεροι από 3.000 θάνατοι που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα καταγράφονται ετησίως, μόνο στην Αθήνα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2021. Ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες στο κυβερνών κόμμα και προσωπικά στον πρωθυπουργό τονίζοντας :«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θέλει και δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την καταστροφική πορεία», παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αρμόδιων φορέων. Είναι φανερό ότι η Αττική χρειάζεται ένα Σχέδιο Άμεσης Διάσωσης, καταλήγει ο κ Δουκας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ, η διαδικασία προς του Δήμους για την κατάθεση δικαιολογητικών από τους πυρόπληκτους της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου στη ΒΑ προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση. Την ίδια ώρα οι δήμοι σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις αλλά και για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών.

Η Νατάσσα Κοσμοπούλου , Δήμαρχος Πεντέλης που μίλησε στον Αθήνα 984 επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνουν κορμοδέματα στις καμένες εκτάσεις και για το λόγο αυτό τέσσερα συνεργεία από την Δευτέρα θα αρχίσουν να κόβουν καμένους κορμούς.

Σε μία άλλη παράμετρο το προσεχές διάστημα αναμένεται να εντοπιστούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθώς το «περιβόλι» του λεκανοπεδίου έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά . Δεκάδες θερμοκήπια σε Βαρνάβα και Καλέντζι έχουν καεί ενώ όσο γλίτωσαν από την φωτιά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στην παραγωγή λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου. Ήδη ελλείψεις εντοπίζονται στις λαϊκές αγορές ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και τα πρώτα «κρούσματα» ανατιμήσεων.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε γύρω στις 02:20 τα ξημερώματα σε μάντρα αυτοκινήτων στη Νέα Ερυθραία, επί της λεωφόρου Θησέως. Στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών περισυνέλλεξαν υπολείμματα από το σημείο και τα μετέφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες μπροστά από την έκθεση αυτοκινήτων πέρασε νωρίτερα μία μοτοσυκλέτα με δύο επιβαίνοντες.

Η Ουκρανία δεν θα είχε επιτεθεί στους αγωγούς αερίου Nord Stream αν δεν είχε τη σιωπηρή έγκριση των ΗΠΑ, έκρινε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα θα βρει και θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Η δήλωση του ρώσου διπλωμάτη έρχεται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, έδωσε πράσινο φως για να γίνει η επίθεση, παρά την προειδοποίηση της CIA στον Ζελένσκι να μην προχωρήσει.

Στην αθλητική σας ενημέρωση… η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Παίδων θα αναμετρηθεί στις 6.30μμ με την Ισπανία για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Και ο καιρός: Αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 35 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα