back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Την προσεχή εβδομάδα θα επαναληφθούν στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι μεσολαβήτριες χώρες ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ κάνουν λόγο για ένα 8ωρο «εποικοδομητικών» διαπραγματεύσεων που έγιναν σε «θετική ατμόσφαιρα» στην Ντόχα. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία υποστήριξαν η Αίγυπτος και το Κατάρ και η οποία βασίζεται στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά η Χαμάς φαίνεται να απορρίπτει τους νέους όρους. Οι «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της οργάνωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η Χαμάς ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα και την επιστροφή των εκτοπισμένων καθώς και μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι την Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθούν κατ’ ιδίαν τη Δευτέρα και πως η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ. «Το κλειδί για να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή είναι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Yπό υγειονομική επιτήρηση η Ηλεία μετά τους θανάτους από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο στην περιοχή. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Ηλεία ενώ επισημαίνεται ότι από το αναλυτικό ιστορικό των δύο περιστατικών, καθώς και ακόμη τριών ασθενών που επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Πύργου το ίδιο διάστημα, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή κοινός παράγοντας κινδύνου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές του 2024 στη χώρα μας έχουν δηλωθεί 48 κρούσματα, ενώ σε 12 ανέρχονται οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους 3 παιδιά και 9 ενήλικοι. Η ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών σε όλη τη χώρα όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα θα συνεχιστεί.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας και για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων του ιού Mpox, γνωστού ως ευλογιά των πιθήκων. Η αναπληρώτρια υπ. Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια για να αντιμετωπιστεί η νέα πρόκληση δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα, ενώ έχουν ήδη οριστεί συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς. Προς το παρόν ο εμβολιασμός συστήνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Νωρίτερα, ο ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον ιό, καλώντας τις χώρες να ετοιμάσουν σχέδια για γρήγορο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στον Παλαμπά του Δήμου Φιλιατών στη Θεσπρωτία, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 που τους καλεί να απομακρυνθούν από την περιοχή Παλαμπάς προς Φιλιάτες.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στην προσεχή Τρίτη την Πεντέλη, με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών. Θα ακολουθήσει σύσκεψη για τα αποτελέσματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

«Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στα καμένα δέκα ημέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή. Να προλάβει η προπαγάνδα να βρει λίγο πράσινο, να μαζέψει μερικά μέλη της ΝΔ που θα παραστήσουν τους ικανοποιημένους πολίτες και να μας πει για τους ‘λίγους’ πληγέντες”», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή και επανέλαβε την πρότασή του να ξεναγήσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό στα “κανονικά καμένα”, όπως γράφει.

«Αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης γιατί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Είναι λογικό να αναρωτιέται κάτι τέτοιο ένας πολιτικός αρχηγός που αντιλαμβάνεται μια επίσκεψη ως αφορμή για φωτογραφία ή βίντεο και εν γένει τον ρόλο του ως περιφερόμενου influencer» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο, γιατί δεν υπάρχει όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής στην αλαζονεία και διαχειρίζεται με πελατειακούς όρους τα προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο των Χανίων.

Η Ουκρανία κατασκεύασε αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή Σούμι, στα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να συγκεντρώνει και να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια σε Ρώσους πολίτες που ζουν στο κατεχόμενο από τους Ουκρανούς τμήμα της περιφέρειας Κουρσκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του 82 οικισμούς σε μια έκταση 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια αυτή, από την έναρξη της επίθεσής του σε ρωσικό έδαφος, στις 6 Αυγούστου.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. -36 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα