back to top
37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Στ. Πέπλης: Άμεσες προσλήψεις πυροσβεστών 12μηνης διάρκειας

Διαβάστε επίσης

Μαζί με τους εθελοντές, οι εποχικοί, συμβασιούχοι πυροσβέστες συνδράμουν αποφασιστικά στο έργο της κατάσβεσης. Και το κάνουν σε διάφορα επίπεδα και μορφές συνεργασίας, έξη (6) μήνες το χρόνο.

«Οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες πιάνουν δουλειά την άνοιξη την 1η Απριλίου,   σταματώντας στις 31 Οκτωβρίου. Βρίσκονται όπου χρειαστεί, όπου τους καλεί η ανάγκη. Μετακινούνται από την Κέρκυρα στη Ρόδο, από την Κρήτη στη Μακεδονία και από εκεί στην Αθήνα. Κάτι που ισχύει για το Πυροσβεστικό Σώμα στο σύνολό του. Τόσο για τους μόνιμους, τους 5 ετούς υποχρέωσης, όσο και για τους συμβασιούχους. Αυτά έως την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, αφού μένουν χωρίς δουλειά και για ένα τρίμηνο καλούνται να τα βγάλουν πέρα όπως – όπως, χωρίς να  παίρνουν τίποτε απολύτως».

Αυτό το μοτίβο, όπως καταγγέλλει ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών,  Στέλιος Πέπλης τους κάνει να αγωνιούν κάθε τόσο να βρουν τρόπο να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών έχει δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια σειρά νομικών διαδικασιών.

«Η τελευταία προκήρυξη του 2019 αφορούσε την πενταετή ανανέωση της εποχικότητας. Είχαμε όμως και παλιότερους πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν παραμείνει και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς, καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου 3938/2011 για την αποκατάστασή τους. Βγήκε τώρα μια προκήρυξη για 1. 000 άτομα και για 1.500 το 2020. Μόνον  για μια πενταετία».

Όσον αφορά στα κριτήρια, εντοπίζονται αδικίες, αστοχίες και παραλογισμοί που αποκλείουν από το δικαίωμα συμμετοχής πχ άτομα τα οποία πήραν βάρος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι γεγονός που δημοσιοποιεί ο κ Πέπλης και -σύμφωνα με τον ίδιο – δημιουργεί οργανικά κενά παρεμποδίζοντας, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, το έργο της πυρόσβεσης.

«Αν υποτεθεί ότι περάσουν εξετάσεις την άνοιξη, περάσει η σεζόν, μείνουν άνεργοι οι άνθρωποι για ένα τρίμηνο και πάνε μετά να ξαναπιάσουν δουλειά, μπορεί να κοπούν σε περίπτωση που πήραν κάποια κιλά. Αυτό συνέβη φέτος…Τα οργανικά κενά δημιουργούν προβλήματα στο έργο μας, ενώ υπάρχει άφθονη υπερεργασία … Δεν έχουμε ρεπό, είμαστε στο πεδίο τουλάχιστον 40 ώρες και κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε ανάσα.»

Όμως, δεν είναι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και θέματα ασφάλειας καθώς και σωματικής ακεραιότητας που προκύπτουν στην επιτέλεση του καθήκοντός τους χωρίς ανάπαυλα ή ξεκούραση και μπροστά σε ακραία, επικίνδυνα φαινόμενα.

«Λέγανε όλα τα ΜΜΕ για 800 πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αθήνα, αλλά ποιος αναλογίζεται την κατάσταση στην οποία βρίσκονται;» διερωτάται. Και απαιτεί «άμεσες προσλήψεις πυροσβεστών 12 μηνης διάρκειας για να καλυφθούν τα κενά» 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα