32.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

32.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Μ. Παγώνη: Πρέπει να ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας

Διαβάστε επίσης

Για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αττική, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών -Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Έχουμε καταθέσει γραπτές προτάσεις για το θέμα της εφημέρευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αττική όπου επανεμφανίζεται το φαινόμενο των ράντζων ενώ υπάρχουν και μεγάλες αναμονές για την εξυπηρέτηση ακόμη και των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη παθολόγων και πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δει πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα», τόνισε η κ. Παγώνη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, είναι σχετικά ελεγχόμενη.

«Πρέπει να ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ανθρωπογεωγραφία ώστε να μπορούμε να αποτυπώσουμε τις ανάγκες υγείας της κάθε περιοχής.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι γιατροί υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ποιες ειδικότητες καλύπτουν και πού πρέπει να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό», εξήγησε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία των νησιών και της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το κύμα φυγής των γιατρών από την Ελλάδα για την Κύπρο αλλά και για χώρες τους εξωτερικού, ανέφερε: «Το μισθολόγιο των γιατρών στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των γιατρών που εργάζονται σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φεύγουν από τη χώρα μας , ενώ δεν υπάρχουν κίνητρα επανόδου».

Και συμπλήρωσε: «Σαφώς και το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει με προσοχή πώς θα καλυφθούν τα νησιά αλλά και γενικότερα οι επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χρειάζεται ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων. Εμείς, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα