back to top
31.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

31.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Κ. Μενουδάκος: Ναι στις κάμερες ασφαλείας. Αλλά με κανόνες και όπου είναι αναγκαίες

Διαβάστε επίσης

Για τις κάμερες ασφαλείας, το εύρος της χρήσης τους, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την τοποθέτησή τους, μίλησε στον Αθήνα 984 ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Kωνσταντίνος  Μενουδάκος. Νομικός, επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος επί τιμή του ΣτΕ, σε συζήτηση με την Μαρία Παύλου, υπεραμύνθηκε της χρήσης τους, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που θέτει η ελληνική νομοθεσία και όπως καθορίζεται από τα ισχύοντα στην ΕΕ.

«Να υπάρχουν κάμερες με κανόνες και όπου είναι αναγκαίες, στη βάση της νομοθεσίας, των υφιστάμενων κριτηρίων και όπως προκύπτει από τις επί μέρους νομοθεσίες στην ΕΕ τις οποίες έχει αποδεχθεί η χώρα μας» ήταν η εισαγωγική του  τοποθέτηση.

Τα τελευταία χρόνια, με την έκρηξη της βίας και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων,  ολοένα και συχνότερα μπαίνει το ερώτημα κατά πόσον επιτρέπεται από τη νομοθεσία η εγκατάσταση καμερών στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα δικαστήρια και αλλού. Η απάντηση δεν είναι πάντοτε απλή, καθώς μια κατάφαση ή μια άρνηση δεν καλύπτουν κάθε έκφανση του ζητήματος.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Η απάντηση είναι καθαρή και προκύπτει από  εγκύκλιο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που χρονολογείται από το 2011. Όταν είναι κλειστά τα σχολεία επιτρέπεται να μπαίνουν κάμερες για την αποτροπή φαινομένων βανδαλισμού.  Η αρμοδιότητα για τα δημόσια ανήκει στον Δήμο, ενώ για τα ιδιωτικά σχολεία υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου. Εξαιρούνται ωστόσο από τις ρυθμίσεις μεγάλης έκτασης σχολικά συγκροτήματα, στα οποία δεν είναι δυνατή η επιτήρηση των μαθητών από τους καθηγητές».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

«Ο κανόνας επιτρέπει να εγκαθίστανται κάμερες στα σπίτια. Το ίδιο ισχύει και για τις εισόδους των κατοικιών, χωρίς όμως να καταγράφεται ο δρόμος παρά μόνον το σημείο της πόρτας. Για τους κοινόχρηστους χώρους στις πολυκατοικίες και εφόσον το προβλέπει ο Κανονισμός τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε ασανσέρ, σκάλες,  ταράτσα κλπ. Διαφορετικά θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 2/3 των ενοίκων».

Βέβαια, με την εφαρμογή του GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) τίθενται επίσης περιορισμοί  στο θέμα της καταγραφής εντός των χώρων εργασίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

«Μπορούν σύννομα να τοποθετηθούν κάμερες στην είσοδο και στο ταμείο ή στον χώρο των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων. Με την υποχρεωτική ειδοποίηση – σε εμφανές σημείο – ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται, όπως και οι εισερχόμενοι ή οι εξερχόμενοι. Όλες οι άλλες περιπτώσεις χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και ερμηνείας Και δεν μιλάμε για αποδυτήρια ή δοκιμαστήρια κ.λ.π     

Τι γίνεται όμως με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από τις καταγραφές; Εδώ, ο κ. Μενουδάκος προκρίνει την αρχή της αναλογικότητας, που διατρέχει γενικά το Δίκαιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ

 «Βάσει της αρχής της αναλογικότητας, επιτρέπεται μια επεξεργασία στον βαθμό που είναι αναγκαία και δεν αντιτίθεται σε κάποιο υπέρμετρο συμφέρον του παρακολουθούμενου. Η προαναφερθείσα αρχή χρειάστηκε να εφαρμοστεί τόσο πολλές φορές. όσο δεν χρειάστηκε κατά τη θητεία μου στο ΣτΕ φέρνοντάς με  αντιμέτωπο με διλημματικές καταστάσεις.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

«Υφίσταται νομικό πλαίσιο,  περιέχει όρους οι οποίοι βασίζονται στον ΚΟΚ του 1999 σε συνδυασμό με Διάταγμα του 2001. Θέμα προέκυψε σε σχέση με τις κάμερες που τοποθετούνται κατ εντολή της ΕΛΑΣ για λόγους Δημόσιας Τάξης και όχι με υπόδειξη της Τροχαίας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έκρινε -το 2010- πως κάτι  τέτοιο δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό, επειδή δεν υπήρχε νομοθεσία που να βάζει τις προϋποθέσεις».    

    

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα