back to top
26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ανοιχτό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία παρά την αποφυλάκιση Μπελέρη

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό θέμα παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου από την κυβέρνηση Ράμα στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, παρά την απόφαση του δικαστηρίου του Φιέρι για την αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο της επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αποφυλάκιση, τονίζοντας, ωστόσο ότι αυτή δεν αναιρεί «όσα έχουν συμβεί με το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις κανόνες» και ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και να αναδεικνύει τα ζητήματα που συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν εκφράσει επίσης την ικανοποίησή τους για την αποφυλάκιση, όχι όμως και για τους χειρισμούς της αλβανικής κυβέρνησης και της αλβανικής δικαιοσύνης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: “Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες” είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.

Εξάλλου, πρώτος ο ίδιος ο Φρέντη Μπελέρης, σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο μόνο για «σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που αναμένει» και τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάλογο είναι και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα (himara.gr) ένας από τους συνηγόρους του Φρέντη Μπελέρη, ερωτηθείς αν θεωρεί τη σημερινή απόφαση δικαστική νίκη δήλωσε: «Όχι! Ο ιδιοκτήτης που έχει τα κλειδιά της φυλακής και όλα τα άλλα, έδωσε εντολή να τον βγάλουν μετά τις εκλογές», εννοώντας φυσικά τον Έντι Ράμα.

Σημειώνεται ότι ο Φρέντη Μπελέρης είχε υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης, όπως δικαιούται με βάση το αλβανικό δίκαιο, ήδη από τον Ιούνιο. Η εκδίκαση είχε οριστεί στις 31 Ιουλίου, τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο των δικαστηρίων για το καλοκαίρι, και οι δικαστές είχαν επικαλεστεί τότε έλλειψη προσωπικού, λόγω των αδειών.

Στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν οι επαναληπτικές εκλογές στη Χιμάρα, με τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή, καθώς και η προώθηση, σύμφωνα με τοπικά μέσα, του σχεδίου του Έντι Ράμα για την τουριστική αξιοποίησης της περιοχής. Ένα σχέδιο, στο οποίο ο Φρέντη Μπελέρης ήταν κάθετα αντίθετος, καθώς η πρόταση Ράμα θίγει ιδιοκτησιακά δικαιώματα της μειονότητας.

Ευάγγελος Σαρακηνός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα