back to top
31.4 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

31.4 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνέντευξη Μενδώνη σε τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Πάτμο

Διαβάστε επίσης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου «TV KOSMOS» και τον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου, αναφορικά με τη χορήγηση άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Χώρας Πάτμου και τα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια της Δωδεκανήσου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού στο «TV KOSMOS » και τον δημοσιογράφο, Τέρη Χατζηιωάννου

Τέρης Χατζηιωάννου: Θα ήθελα να σας μιλήσω για την αντίδραση που έχει καταγραφεί στην Πάτμο. Έχουμε την τοποθέτηση μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας , δίπλα από Σχολείο. Έχουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ομόφωνο ψήφισμα να διαμαρτυρηθεί. Βεβαίως, απευθύνεται στην Υπουργό Πολιτισμού Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό για την αποδοχή της πρότασης να μας απαντήσει για το ζήτημα. Καλησπέρα κυρία Υπουργέ.

Λίνα Μενδώνη: Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας.

Τ.Χ.: Ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Πάτμο, δεδομένου ότι γνωρίζετε πολύ καλύτερα από τον καθένα μας, ότι φέτος νομίζω έχουμε και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την ένταξη της Πάτμου στα μνημεία… Θα ήθελα το πρώτο σχόλιο με βάση το ψήφισμα και την αντίδραση την δική σας.

Λ.Μ.: Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πράγματι, στις 29 Αυγούστου, δηλαδή πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος Πάτμου υπέβαλε μια αίτηση θεραπείας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, που επέτρεπε την χωροθέτηση της κεραίας στο δώμα του κτιρίου του ΟΤΕ. Αυτή, όμως, η απόφαση η υπουργική δεν ήταν σε γνώση της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε καν των υπηρεσιών , διότι αυτή η υπουργική απόφαση εξεδόθη στις 17 /09/2018. Μετά, λοιπόν, από 6 χρόνια έρχεται η αρμόδια Επιτροπή των Τηλεπικοινωνιών και εκδίδει στις 23/05/ 2024, δηλαδή, τον Μάιο του 2024, μια

απόφαση που επιτρέπει την εγκατάσταση αυτής της κεραίας. Από το 2018 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι επρόκειτο να τοποθετηθεί κεραία εκεί. Ούτε είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από κάποιον τοπικό φορέα που φαίνεται ότι γνώριζε την έγκριση του 2018 . Και έρχεται, στις 29 Αυγούστου, το αίτημα του Δήμου για ανάκληση της απόφασης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή είχαν καταφύγει σε εμάς κάτοικοι της Πάτμου που αγωνιούσαν ήδη δύο μέρες νωρίτερα, είχε στείλει σήμα διακοπής των εργασιών. Επομένως, το Υπουργείο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενήργησε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από ιδιώτη το πρόβλημα και δώσαμε διακοπή εργασιών. Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα να στείλει ο Δήμος το αίτημα γραπτό, ώστε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανεξετάζει το ζήτημα για να προχωρήσει στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης της 17 /09/2018..

Τ. Χ.: Άρα κυρία Υπουργέ θα έχουμε ανάκληση της απόφασης. Επίσης, εξηγήσαμε ότι αυτό κάτι το οποίο ερχόταν ως απόφαση από το 2018 εστάλη στην Επιτροπή την ΕΑΤ για την τυπική διαδικασία. Κοιτάξτε κύριε υπουργέ, θα ήταν παράδοξο με βάση τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία είναι μακρά και σημαντική να πείτε ναι, γιατί θέλω να σας θυμίσω κάτι. Ήμουν παρών σε μια αυτοψία που έγινε πριν από 25 χρόνια, για την λιμνοδεξαμενή της Σύμης.

Λ. Μ.: Ναι το θυμάμαι πάρα πολύ καλά.

Τ. Χ.: Τότε είπατε όχι για τη λιμνοδεξαμενή και δικαιωθήκατε ιστορικά. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Λ. Μ.: Κοιτάξτε, καταλαβαίνω την αγωνία των γονέων λόγω του νηπιαγωγείου που υπάρχει εκεί. Ακριβώς, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού, προβαίνει στην ανάκληση, διότι σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η συγκεκριμένη κατασκευή βλάπτει τον αρχαιολογικό χώρο. Επομένως, το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, κατά αρμοδιότητα. Αυτό πρέπει να κάνει. Καταλαβαίνω την αγωνία των γονέων. Συμπίπτουμε εδώ, διότι οι γονείς φοβούνται για την ακτινοβολία στα παιδιά. Όμως, η κεραία αυτή σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να χωροθετηθεί εκεί. Αντιβαίνει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού νόμου.

Τ.Χ.: Ελπίζω, να έχουμε τη δυνατότητα κάποια στιγμή κυρία Υπουργέ να κάνουμε μία εκτενέστερη συζήτηση… Όμως θέλω να τονίσω το εξής: ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που έχουμε ένα οργασμό παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ,στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο. Ξεκινάτε πολύ μεγάλα έργα, τα οποία ήταν αιτήματα της κοινωνίας διαχρονικά. Π.χ. αυτή η παρέμβαση στην Περβόλα λέω ένα πρώτο, ή Τζαμί, το οποίο ήταν σε μια ημιτελή κατάσταση, το Ρετζέπ Πασά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας είναι ο πολιτισμός, στα Δωδεκάνησα πολύ περισσότερο.

Λ.Μ.: Κοιτάξτε, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα. Επομένως, μας δίνεται η δυνατότητα μέσω των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και ένα τεράστιο κεφάλαιο 32 δις που εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπρεπε τα Δωδεκάνησα να έχουν το δικό τους μερίδιο. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, όλα τα έργα στη Δωδεκάνησο, σε αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Είτε αφορά στο εθνικό θέατρο της Ρόδου, ένα πολύ μεγάλο έργο που το κάνουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε τις παρεμβάσεις μας στη μεσαιωνική πόλη. Μετά από τρεις δεκαετίες, υπογράψαμε μια νέα προγραμματική σύμβαση για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία δεν μας αφορά απλώς ως Μνημείο UNESCO. Είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, εννοώ ένας μοναδικός ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος για την πατρίδα μας. Είναι έργα τα οποία γίνονται στη Χάλκη, στο Αγαθονήσι, στη Κω. Ξέρετε τα μνημεία, τα οποία επλήγησαν από το σεισμό του 2017 στην Κω, μέχρι το 2020, δεν είχαν καν μελέτες. Ωριμάσαμε τις μελέτες και πλέον τα έργα είναι σε εξέλιξη. Τα μικρότερα, ολοκληρώνονται. όπως η πύλη του Φόρου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και είναι έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά, μάλλον αγγίζει τα 50 εκατομμύρια. Σημασία έχουν ότι μας δόθηκε η δυνατότητα, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προσθέσουμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για την τοπική κοινωνία και για την τοπική οικονομία.

Τ.Χ.: Κυρία Υπουργέ, επειδή αφορμή ήταν η υπόθεση της Πάτμου, να σας ρωτήσω για τις εκδηλώσεις φέτος για τα 25 χρόνια, έχουμε κάποια εικόνα;

Λ.Μ.: Ξέρω ότι έχουν προγραμματιστεί σημαντικές εκδηλώσεις. Είχα την τιμή να με καλέσουν οι τοπικοί φορείς. Δυστυχώς, το πρόγραμμά μου είναι πολύ βαρύ και δεν μπορώ να ανταποκριθώ, αλλά θεωρώ ότι η κοινωνία της Πάτμου είναι από τις τοπικές κοινωνίες που έχει αναγνωρίσει την υπεραξία που προσφέρει, τοπικά και εθνικά, το brand name .

..: Κυρία Υπουργέ ευχαριστώ θερμά. Ελπίζω σύντομα και δια ζώσης να τα πούμε, διότι σας παρακολουθούν τόση ώρα πολλοί προσκεκλημένοι, εδώ και από το Δήμο της Ρόδου, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ήθελα να πάρουν τον χρόνο να κάνουν και παρεμβάσεις. Τους είπα ότι απαγορεύεται διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας.

Λ.Μ.: Με πολύ χαρά, είμαι στη διάθεσή σας όποτε θέλετε.

Τ.Χ.: Να είστε καλά κυριά Υπουργέ. Σας ευχαριστώ θερμά.

Λ.Μ.: Σας ευχαριστώ πολύ

Νάνσυ Αγγελοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα