23.8 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Κατατέθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ οι υπογραφές 6 υποψηφίων για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης

Με την κατάθεση χθες απο πλευράς των υποψηφίων προέδρων των απαιτούμενων υπογραφών στην ΕΔΕΚΑΠ , την αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας και καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρώτο κρίσιμο χρονικό ορόσημο στην εσωκομματική προεκλογική κούρσα  ενόψει ανάδειξης νέας ηγεσίας, αρχές Οκτωβρίου.

Ολοι οι υποψήφιοι  δηλώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, τουλάχιστον 5.000 ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις καταστατικές απαιτήσεις.

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 24.810 χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος και 170 μελών της 300μελούς Κ.Ε του κόμματος και τις συνόδευσε με μία ανάρτηση από την Αιανή Κοζάνης, όπου πριν από έναν χρόνο ξανάνοιξε η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

Υπογραφές άνω του απαιτούμενου ορίου του 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε σήμερα ο Δήαρχος Αθηναίων και υποψηφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟ  Χάρης Δούκας,  Όπως αναφέρει το επιτελείο του Χάρη Δούκα, σήμερα κατατέθηκαν 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής -του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος -που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων.

Οι υπογραφές αυτές είναι διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Χάρη Δούκα “ Ήδη έχουμε συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, διαδικασία που συνεχίζεται σε συνάρτηση με τις περιοδείες του Χάρη Δούκα. Ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.”

Η Άννα Διαμαντοπούλου σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε μέσω του εκπροσώπου της Βασίλη Βραχιώτη σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) 7.000 υπογραφές μελών.

Ο Παύλος Γερουλάνος μέσω εκπροσώπου του κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ, πάνω από 8.000 υπογραφές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, κατέθεσε το απόγευμα της Δευτέρας (9/9) στην ΕΔΕΚΑΠ 14.000 υπογραφές μελών, στελεχών του κόμματος που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
«Είναι μια ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ.Κατρίνης ξεπέρασε κατά πολύ το όριο των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται-με βάση το καταστατικό-για όσους θέτουν υποψηφιότητα, με την κατάθεση 14.000 υπογραφών, με ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας. Οι απαντήσεις του Μιχάλη Κατρίνη δίνονται στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου που διοργανώνει», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε 8.500 υπογραφές από υποστηρικτές της, ενώ σε ανάρτησή της αναφέρθηκε στην ζεστή υποδοχή που είχε σε Άργος και Ναύπλιο.

Ο Γιάννης Κανελλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές στήριξης όμως δεν θα τις καταθέσει, επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα. Για το λόγο αυτό, ζητεί από την  ΕΔΕΚΑΠ να του δοθεί η ευκαιρία να κριθεί από τον λαό στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η ΕΔΕΚΑΠ θα συγκεντρώσει τα ονόματα που υπογράφουν υπέρ του κάθε  υποψηφίου και τις επόμενες ώρες θα προχωρήσει στον τελικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα.
Επιπλέον η  ΕΔΕΚΑΠ, (Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης), υπό την αρμοδιότητα της οποίας τρέχει η προεκλογική διαδικασία , καλείται να δώσει το πράσινο φως στους υποψηφίους και επιπλέον να εξετάσει το θέμα περί ασυμβίβαστου που έχει τεθεί για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, δημάρχου Αθηναίων και Υποψήφιου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Το επιτελείο Δούκα σε ανακοίνωση του το Σ/κο κάλεσε την ΕΔΕΚΑΠ να δώσει οριστικό τέλος, στην άγονη, όπως την χαρακτηρίζει, συζήτηση περί ασυμβίβαστού, προσθέτοντας επιπλέον σε ανακοίνωση του: “Δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση του Καταστατικού, αλλά πολιτική βούληση ώστε να μην κυριαρχήσουν σκοπιμότητες που διχάζουν,.Τώρα 70 ημέρες μετά, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, κάποιοι – σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας – θυμήθηκαν ξαφνικά να επικαλεστούν ένα άρθρο του καταστατικού, ζητώντας εμμέσως να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Προφανώς γιατί βλέπουν το ρεύμα υποστήριξης που δημιουργείται στην κοινωνία. Δεν πρόσεξαν όμως ότι η αυθαίρετη ερμηνεία  που δίνουν στο άρθρο 36 του καταστατικού περί ασυμβίβαστων, οδηγεί σε αποκλεισμό τόσο του νυν Προέδρου, όσο και των υποψηφίων που είναι βουλευτές. Και η ανακοίνωση απο πλευράς Δούκα, καταλήγει λέγοντας οτι ο κόσμος της παράταξης -και μόνο αυτός – θα αποφασίσει για την εκλογή του νέου Προέδρου.

 

Τι λέει η ΕΔΕΚΑΠ

Πρόθεση όλων να επιλυθεί το θέμα του ασυμβιβάστου με ερμηνεία, χωρίς να υπάρξουν προσκόμματα και να διατηρηθεί η ενότητα, σχολιάζει πηγή απο την ΕΔΕΚΑΠ, παραπέμποντας και στην αρχική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επεσήμανε εξαρχής οτι δεν θα θέσει ζήτημα υποψηφιότητας Δούκα ζητώντας να ξεπεραστεί το θέμα με θεσμικό τρόπο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εφόσον το θέμα διευθετηθεί εντός ΕΔΕΚΑΠ, δεν θα χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες , με φόντο και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών οτι δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να μετατρέψει την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ , που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε διαρκές συνέδριο προκειμένου να αλλάξει το άρθρο 36 του καταστατικού.

Τι προβλέπει το άρθρο 36 (μεσότιτλος)

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 36 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, περιγράφει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις των απαιτούμενων υπογραφών από πλευράς υποψηφίων θα εξεταστούν εντός της ημέρας από τις 5 έως τις 9 βράδυ. Ανακοινώσεις πιθανότατα να γίνουν αργά  απόψε ή αύριο το πρωί.

Και …κοινή επιστολή Διαμαντοπούλου, Δούκα, Γιαννακοπούλου προς ΕΔΕΚΑΠ

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι μέσω των εκπροσώπων τους, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας με κοινή επιστολή τους προς την ΕΔΕΚΑΠ ζητούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν με τους ίδιους όρους που έγιναν οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021.

Να στηρίξουμε μια εκλογική διαδικασία που θα είναι κρυστάλλινη

θα μεταχειρίζεται όλους τους τις/τους υποψηφίους Προέδρους ως ισότιμους, χωρίς να δημιουργεί υποψίες εύνοιας ή αποκλεισμών υποψηφίων
θα παράγει την απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη και τους φίλους του κινήματος μας για το ότι προχωράμε ενωμένοι στην ύψιστη συμμετοχική διαδικασία, που είναι οι εκλογές μας, καταλήγουν στην κοινή ανακοίνωση τους οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα