back to top
28.4 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

28.4 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαμηλές προσδοκίες εργοδοτών για τις θέσεις εργασίας

Διαβάστε επίσης

Μόλις το 34% των εργοδοτών στην χώρα μας αναμένει αύξηση προσλήψεων για το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το 57% προβλέπει είτε διατήρηση (37%) είτε μείωση (20%) των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της εταιρείας ManpowerGroup, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται βελτίωση ως προς την πρόθεση προσλήψεων στην Ελλάδα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης βρίσκονται στο 19% με τον παγκόσμιο μέσο όρο στο 25%.

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας (50%) καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο είναι 50%.
Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσδοκίες της στον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του κλάδου κατά 34 μονάδες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός, η πλειονότητα (89%) των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση του εξειδικευμένου ταλέντου που χρειάζονται.

Ακολουθεί ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών με προοπτικές απασχόλησης 30 μονάδων. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 16% από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 40% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο των Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι 28% με αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση.

Η πιο ανταγωνιστική περιοχή στην Ελλάδα είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (17%), σημειώνοντας άνοδο κατά 1 μονάδα από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 1 μονάδα σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 12 μονάδες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πλέον αισιόδοξες στην Ελλάδα, σημειώνοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης 35%, αυξημένες κατά 6 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 24 μονάδες σε σύγκριση πέρυσι.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα